Kormányozni kellene végre miniszterelnök úr!

Lovász Péter 2019. november 22. 18:30 2019. nov. 22. 18:30

Politikával tele vagyunk. Igaz, Borkai dolgait már csak úgy csócsálgatja a jónép, a sajtó is, a tévék is csak felidézik a történéseket, hadd emlékezzen mindenki a szaftos részletekre. A kormány a választások utáni első pillanatban azonnal az önkormányzatok orrára koppintott, s tovább folyik a gátlástalan osztogatás a kedvenceknek. Mértékadó személyek az EU-ban pedig a homlokukat ráncolják.

Vajon min jár a fontos emberek esze ott odafönn? Karácsony szeretné megspórolni Budapestnek az atlétikai stadion megépítésével és a VB megrendezésével kapcsolatos költségeket és a hercehurcát, Orbán pedig szeretné, ha a nagy sportesemény sikere  jó hírét keltené Magyarországnak. A költségek és a hercehurca másodlagos tényező, a kiadásokat nem ő fizeti, a zseniális Mészáros (révén) azon csak nyerhet. Karácsony szeretne tisztább levegőt a Belvárosban, Orbán viszont nem akar dugódíjat. Ilyen és hasonlóan fajsúlyos ügyek naponta bukkannak fel a híradásokban, érdemük szerint szólnak róluk az Országgyűlés bizottsági és plenáris ülésein, a városi közgyűlésekben, a közönség pedig ámulva nézi, hogy a hatalom fontos és kevésbé fontos bástyáin most már kénytelen-kelletlen osztozó kormánypárt és ellenzék milyen vicsorogva feszül egymásnak  még a legcsekélyebb ügyekben is. /Üde zöld színfolt a fekete pocsolyában, amint a Normafa környékének rendezésére tesz közösen kísérletet a főváros és a kerület./ A finn elnökség óta Európa felelős vezetői is mind gyakrabban értékelik összevont szemöldökkel a magyar kormány furcsa, az uniós értékrendet tagadó viselkedését. Orbán Viktor az új néppárti elnök, a lengyel Donald Tusk beszédére reagálva elmondta, hogy bevándorláspárti néppártnak a Fidesz nem lesz tagja. A jogállam számon kérése miatt Varga Judit miniszter pedig követelőzik, Hidvéghi Balázs durcáskodik. A kormány mindenesetre nagy sikert könyvelhet el, mert a sajtóban keringő 700 milliárdos összeg helyett mindössze 400-420 milliárd forint korrekciós büntetést kell fizetnünk az EU-nak a támogatások felhasználásában 2014. és 2020. között feltárt szabálytalanságok miatt. Vagyis az EU ekkora megpályázott és elnyert summát tart vissza, helyette a kiadásokat a magyar költségvetés fizeti ki. Közadakozásból! 

Az emberek országszerte mind idegesebben szemlélik a történéseket, s teszik fel a kérdést most még csak maguknak és a szomszédjuknak: mi az ördögöt művelnek azok ott fenn, főként mi a nyavalyát csinál a kormány? Mert az egészből nyilvánvalóan hiányzik az összhangzó értelem!

Kilenc év basáskodás után végre kormányozni kellene miniszterelnök úr, mégpedig az ország, a nemzet javára! Működőképessége határán van az egészségügy, padlón a közoktatás, bajban van a felsőoktatás. A korban-képzettségben leginkább kreatív magyar munkaerőből vagy félmilliónyian külföldön gyarapítják a GDP-t és munkaadóik hasznát (miközben szerepelnek a hazai foglalkoztatási statisztikában.) Így lettünk világnemzet. A lendületes gazdasági növekedés leginkább az itt működő multik érdeme, és jó részt a több ezer milliárdos uniós támogatásoknak köszönhető, no meg a rabszolgatörvénynek, amelynek lehetőségeivel mind több munkaadó él az állandósult munkaerőhiány miatt. Mindezt a karmelita kolostorból nem lehet észrevenni? 

A foci jellemzi Magyarországot a legszemléletesebben, arra pedig a főméltóságú úr bizony nagyon is ügyel. Sötét módszerekkel összegyűjtött óriási pénzeket invesztálnak rejtélyes forrásokból látványos célokra, de a pénz fele-harmada (?) szőrén-szálán eltűnik, a teljesítmény pedig mérték alatt pocsék. És a multik magánterületein kívül - nemzetközi összevetésben - csaknem mindenütt ilyen Magyarország. Budapest kevésbé, Szabolcs rémítően.

Pillanatnyilag úgy tűnik, (a jogszolgáltatás függetlenségének és a közbeszerzések ellenőrzésének felszámolása mellett) a kormánynak két igen fontos politikai célja van: a lassan nyerő pozícióba kerülő ellenzéki együttműködés eltaposása, és Magyarország nemzetközi sport-nagyhatalommá fejlesztése. A magyar gazdaság versenyképességi lemaradására, a szegénységre, a nyugdíjasok bajaira, a nagy elosztási rendszerek hovatovább végzetes fogyatékosságaira a kormánytól láthatóan elég orvosság, ha az engedelmes sajtó és a felkészült szóvivők minduntalan elismétlik: minden rendben van, mindenre többet költünk, minden a jogszabályok szerint megy, a kormány törődik népével és senkit nem hagynak az út szélén. Sőt! A fizetések emelésére mindenképpen és mindenütt sor kerül - jövőre. Jövőre lesz újabb gazdaságvédelmi akcióterv is, és kiderül, hogy képesek leszünk-e megállni a saját lábunkon. Hát persze! 

A legfrissebb hír pedig  ismét így szól: Mészáros Lőrinc és társasága (vagy/és Garancsi, Szíjj, Tiborcz...) újabb milliárdos állami tendert nyert. A budai pasalik területén minden halad a maga útján.