Kormányszóvivő: a kormány mindent megtett az iskolák biztonságos nyitásáért

HírKlikk 2021. április 19. 13:46 2021. ápr. 19. 13:46

A kormány mindent megtett, hogy az iskolák alsó tagozatai biztonságosan kinyithassanak hétfőn – mondta Szentkirályi Alexandra a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy hétfőn újra jelenléti oktatás van az általános iskolák alsó tagozatain, elmondta: ő alsós gyermekét nyugodt szívvel tette ki az iskola előtt reggel.

Felidézte, az elmúlt hetekben beoltották azokat, az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusokat, akik ezt kérték, és fertőtlenítették az iskolákat, a nyitás után pedig visszatérnek a korábbi protokollok, mint a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés, a távolságtartás.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet arra, hogy az alsó tagozaton a fertőzés aránya fele, harmada a felső tagozatosnak, mert az alsósok csak néhány, állandó tanítóval vannak kapcsolatban, még nincs osztálybontás, „nem keverednek a gyerekek".

A kormányszóvivő szerint biztonságban tudhatja gyermekét az, aki hétfőn elvitte az iskolába. „A  kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minden lehetséges módon vigyázzunk a gyermekeinkre" – mondta.

Szólt arról is, hogy már minden harmadik magyar legalább egy oltást kapott, közel 1,4 millióan pedig a második oltásukat is megkapták. A kormány várakozásai szerint a hét közepén az oltottak száma elérheti a 3,5 milliót, a következő napon pedig kinyithatnak a teraszok, ami nem csak szimbolikus jelentőségű, „mert visszakapunk valamit a régi életünkből", de komoly segítség a vendéglátósoknak is.

Közölte, az uniós vakcinaszállítmányok késedelmes érkezése miatt tárgyaltak a kínai partnerekkel, ennek eredményeként a májusra esedékes szállítmány egy részét át tudták ütemezni áprilisra, így a 400 ezer áprilisra esedékes vakcina mellett 600 ezer, eredetileg májusban esedékes oltóanyagot is még ebben a hónapban szállít a kínai partner. Emellett várnak 280 ezer orosz vakcinát is.

Szentkirályi Alexandra szerint a baloldal bár azt hangoztatja, a keleti vakcinák nem biztonságosak, „egyre-másra" oltatják magukat azokkal. A baloldal ebből is politikai hasznot akar húzni, még akkor is, ha emberek életét veszélyezteti – jegyezte meg.

A kormányszóvivő elmondta: 2021-ben és 2022-ben ötezer milliárd forintot fordít a kormány a gazdaság újraindítására; a cél az, hogy több munkahely legyen, mint amennyi a vírus előtt volt.

Forrás: MTI