Koronavírus: a tünetmentes fertőzöttek körülöttünk járnak, terjeszthetik a kórokozót

HírKlikk 2020. július 2. 07:14 2020. júl. 2. 07:14

Amikor két-három hetes időtávon belül, egyetlenegy esetszámot sem regisztrálunk, talán akkor lesz majd kimondható, hogy vége van a járványnak – vélekedik Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője az InfoRádióban elmondta, az első sokk után, számos ország megtette a szükséges lépéseket, vissza tudta szorítani a járvány terjedését, de nem tudta nullára csökkenteni.

„A vírus folyamatosan cirkulál szerte a világon, egy lassú, de folyamatos terjedés még most is tapasztalható. Vannak területek, ahol ez még erősebb. Jelen pillanatban, Amerika az egyik legnagyobb nagy gócpontja a fertőzésnek, ott nagy ütemben terjed a fertőzés" – vázolta Jakab Ferenc.

Arra válaszolva, hogy mire lehet Európában számítani, azt mondta, nehéz ügy ez. „Mindenki azt mondta, hogy a lazító intézkedések következtében esetszám-növekedés várható, ami nagyon sok országban meg is történt" – szögezte le. „A szomszédos országokban is igen jelentős esetszám-növekedés tapasztalható, de ez nem csoda. A lazító intézkedések hatására, az emberek kicsit fellélegeztek, és úgy gondolták, a járványnak vége, ami közel sem igaz" – tette hozzá a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

Mi több, kijelentette: „a késő ősz, kora tél időszakában fog újra igazán betörni ez a vírus, hiszen akkor van a légúti fertőzések aranykora, az az időjárás, amikor megugranak az esetszámok, de úgy tűnik, hogy sok országban a nyári, kora őszi időszakban is nagymértékű emelkedés látható és további emelkedés várható. Lehet, hogy nem kell várnunk az ősz második feléig sem".

Hogy berobbanhat-e a járvány az üdülési szezonnal párhuzamosan, azt mondta, az adott országok mindenhol a járványügyi szakemberek véleményét figyelve hoznak korlátozó intézkedéseket, viszont világos, „hogy a vírus terjedését alapvetően az utazás tartja fenn".

Ha bármilyen célzattal elkezdünk mozogni Európában vagy azon kívül, akkor várható, hogy újra fellendül a járvány.

Szerinte az egyes embereknek ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelniük, mint a lazító intézkedések előtt, ráadásul hatványozottan: távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása.

„Most, hogy lazítottunk újra, a potenciális tünetmentes fertőzöttek körülöttünk járnak, terjeszthetik a kórokozót. Az intézkedésekre még jobban oda kell figyelni, a saját és a közösségi érdeket is szem előtt tartva, kell egymásra figyelni" – fogalmazott Jakab Ferenc.

Forrás: InfoRádió