Koronavírus: meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma

HírKlikk 2020. október 29. 09:20 2020. okt. 29. 09:20

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 68 127-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 1634-re emelkedett, 17 469-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 49 024. Az aktív fertőzöttek 27, az elhunytak 34, a gyógyultak 29 százaléka budapesti. Kórházban 3197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 25 585-en vannak, a mintavételek száma 1 032 942.

Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is. A fertőzöttek száma dinamikusan nő. A kormány célja továbbra is az, hogy – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat.

A kormány javaslatára az Országgyűlés hétfőn újabb, a járvány elleni védekezést erősítő intézkedésekről döntött: emelkedik a hatósági házi karantén megszegése miatt kiszabható büntetés összege, a külföldről hazatérők esetében pedig a határ átlépése után – külön közigazgatási határozat nélkül is – automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése.

A kormány célja továbbra is az, hogy – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben – különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában – írták.

Ahogy az az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján is elhangzott, szeretnék erőteljesebben érvényesíteni a szabályok betartását. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést. Továbbra is kötelező a maszk használata – az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett – a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. A vendéglátó- és szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

Közölték: az őszi szünet alatt, az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek, és 82 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet.

A vírus közösségi terjedésének fékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinek hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát – írták.

Hozzátették, az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az influenza elleni ingyenes oltások beadása; folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol, más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozták.

A vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégezniük a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki – írták.

Közölték azt is: a kormány – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – további gazdaság- és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az oldal térképe alapján, eddig Budapesten (18 874) és Pest megyében (8601) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4334), Győr-Moson-Sopron (4114), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3624) és Hajdú-Bihar megye (3297). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (666).

Forrás: MTI