Korózs: kormányváltás után törlesztünk a nyugdíjasoknak

HírKlikk 2022. február 3. 09:09 2022. feb. 3. 09:09

Vissza fogunk térni a nyugdíjaknál a svájci indexáláshoz, miután az Orbán-kormány 2010 óta kizárólag inflációkövető nyugdíjemelési technikát alkalmazott – emelte ki a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület és a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának konzultációs fórumán elhangzottakból Korózs Lajos, a Parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Hozzátette: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje mögött már a civil szervezetek is felsorakoztak.

A gazdaság bővüléséből is részesülniük kell a nyugdíjasoknak, hiszen minden ma megtermelt forint 50-60 százalékát az előző generáció állította elő – tette a svájci indexálás mellé Korózs Lajos. Mint fogalmazott, az nem úgy van, hogy ha valaki nyugdíjba megy, akkor az állam eltartottja lesz. Az ő 40-45, de sokszor 50 éves munkája is benne van abban a teljesítményben, amelyet gazdaság produkál.

„A másik, hogy a különböző juttatások, amelyeket évek óta nem emeltek – például a méltányossági nyugdíjemelés mértéke, az egyszeri segély mértéke –, azokat akár meg kell duplázni és ez nem jelent nagy terhet a költségvetésnek.”

A várólisták kérdése is szóba került, amelyek ugyan nem a nyugdíjkérdésekhez tartoznak, de az idős-ellátáshoz igen – mondta a szocialista politikus.

„Nem csak az egészségügyben vannak hatalmas várólisták, hanem a szakellátásban is. Háromféle ellátás van, amit az idősek igénybe tudnak venni. Az alapellátásban van a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a falu- és tanyagondnoki ellátás. Itt a nyugdíjasok hét százaléka tud igénybe venni valamilyen szolgáltatást, mert a települések jelentős része ezeket nem szervezi meg. A szakellátásban viszont a nyugdíjasok mindössze három százaléka részesül, például idősotthonban vagy átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben, mert ezek a férőhelyek egy évtizede nem bővültek. Durván 60 férőhely van és 30 ezren állnak sorban.”

Az ellenzék hárompilléres nyugdíjrendszert képzel el, ahol lenni kell egy olyan, kvázi, alapnyugdíjnak, amelyből mindenki részesedik – mondta Korózs Lajos. Az induló nyugdíjak nagyságát úgy kell meghatározni, hogy a nettó minimálbér legalább 50 százalékát elérje – ismételte meg az ellenzék sokat hangoztatott követelését.

„A másik két pillér, a szolgálati időn és a járulékfizetésen alapuló, úgynevezett munkanyugdíj, illetve az, hogy állam mindenféle adókedvezménnyel ösztönözze az előtakarékosságot és az önkéntes pénztárak működését. Magyarul, akinek van anyagi lehetősége aktív korában, az takarékoskodjon idős korára.”

Korózs Lajos elmondta, hogy Márki-Zay Péter nagyon szeretné, ha ez olyan boldog ország lenne, ahová visszajönnének a fiatalok és nem a „skype nagymamák és nagypapák” országa lenne.

Vannak dolgok, amiket nem lehet pénzzel elrendezni

Orbán Viktornak így február elseje magasságában jutottak eszébe a nyugdíjasok, mert 12 éve a füle botját nem mozdította azokra a problémákra, amelyekre az ellenzéki pártok ráirányították a figyelmet – mondta a kormány hozzáállásáról a szocialista politikus.

„Magyarországon 800 ezer embernek nincs háziorvosa, ezt egyszeri kifizetéssel nem lehet orvosolni. Azt sem, hogy a pénzünk, a nyugdíjunk alig ér valamit, olyan infláció van és a kormány nem csinál semmit annak érdekében, hogy leszorítsa az inflációt.”

Iszonyúan megdrágult az élet Magyarországon, főleg azoknak az élelmiszereknek az ára, amikből minden nap főzünk, de a másik 11 hónapban is enni kell ezeknek az embereknek – fogalmazott.

Emberhez méltó életet kell biztosítani mindenkinek

Korózs Lajos emlékeztetett, hogy a dél-hevesi körzetben az emberek tízezrei – nem csak a nyugdíjasok - élnek 70-80 ezer forintból. Megemlítette, hogy nemrég járt egy olyan szociális intézményben, ahol elmondták az ott dolgozók, egyetlen olyan ellátottjuk sincs, akinek 70 ezer forint lenne az ellátása.

„Olyan nyugdíjkorrekciós programot kell kidolgozni és végrehajtani, amely a legalacsonyabb nyugdíjakat felzárkóztatja legalább arra a szintre, ahol az egyszemélyes nyugdíjas háztartás megélhetési minimuma van. A KSH által publikált összeg 15 ezer forint.”

Gondozási deficit alakult ki abból adódóan, hogy a szociális szakmát ellehetetlenítették – tette hozzá a nyugdíjkérdéshez a képviselő. „Azért a fizetésért, amit a szférában biztosít a kormány, nem választja senki ezt a szakmát. Akik voltak például a Dunántúlon, azoknak nem is kellett elköltözni, mert Zala, Vas, Győr- Mosonból ingáznak, Burgenlandban már nincs olyan nappali ellátás vagy olyan tartós elhelyezést nyújtó intézmény, ahol ne magyarok dolgoznának.”

Ha ezekben tudunk lépéseket tenni azonnali intézkedésekkel, akkor úgy gondolom, törlesztettünk valamit azoknak az idős embereknek, akik a háború után felépítették ezt az országot – fogalmazott a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Korózs Lajos és hozzátette, azoknak az embereknek, akik az egész életüket végigdolgozták, nem lehetnek mindennapi megélhetési problémáik.