Korózs Lajos: csak púder az elmúlt évek családpolitikája  

Németh-Kállai Szilvia 2023. szeptember 6. 14:25 2023. szept. 6. 14:25

Ahhoz, hogy több gyerek szülessen, elsősorban kiszámítható jövő és biztonság kellene a fiataloknak. Az önálló életkezdés korlátai és a kilátástalanság nem ebbe az irányba hat, az anyagi nehézségekről már nem is szólva – mondta Korózs Lajos. A Budapesti Demográfiai Csúcs elnevezésű nemzetközi tanácskozás – amelyet 2015 óta már negyedszer tartanak Budapesten – lenne hivatott a kormány szerint megoldásokat találni közös gondolkodással a demográfiai kihívásokra. De valóban hasznos lehet egy ilyen rendezvény, vagy ez is csak a propaganda része? – erről kérdezte a Hírklikk a szociológust, a szocialista párt alelnökét. 

A KSH adatai szerint 2022-ben mintegy 9 600 000 ember élt Magyarországon, ebből a 18-45 év közöttiek száma 3 500 000 körül van. 88 491 élveszülés történt. 2000-ben 97 597, 1997 előtt ez a szám meghaladta a 100 ezret is. Azzal nem mondunk újat, hogy a gyermekszületések száma évről-évre kevesebb, pedig a termékenységi ráta szerint átlagosan 1,52 gyermeket szülne itthon egy nő életében.  

A Budapesti Demográfiai Csúcs elnevezésű nemzetközi tanácskozás lenne hivatott a kormány szerint közös gondolkodással megoldásokat találni a demográfiai kihívásokra. Ezt a rendezvényt 2015-ben keltették életre, a résztvevő politikusok, civil szervezetek, kutatók az idén negyedik alkalommal találkoznak Budapesten. 

„A Demográfiai Csúcs abszolút a propaganda része. A családpolitikának az elmúlt években volt miniszteri biztosa, mégpedig a jelenlegi köztársasági elnök. Az eredménye pedig az lett, hogy ilyen mélyponton még nem volt a magyar demográfiai helyzet, mint mostanság. Nem csak az a probléma, hogy többen halnak meg már évek óta, mint amennyien születnek” – mondta Korózs Lajos.

A szociológus elmondta, az a tendencia, hogy egyre kevesebb gyermek születik, megtörni látszott azzal, hogy a családok esetleg több gyereket vállalnak a különböző ösztönzők – mint a CSOK vagy a nagycsaládosok gépjárműbeszerzési támogatása – következtében, de kiderült, hogy ezek az intézkedések sehová nem vezettek, csak pillanatnyi fellángolás volt a házasságkötések számát tekintve, de most már az is visszaesett. Viszont több gyermek nem született és már visszakozott a kormány, miközben irdatlan sok pénzt szórt ki rá. A felelőtlen gazdaságpolitikát folytató kormány pedig tovább fogja csökkenteni azokat a várt intézkedéseket, amelyek eredményeképpen kedvezőbbre fordulhatott volna a helyzet – tette hozzá Korózs Lajos.

„Óriási problémák vannak, és a kormány nem tud most olyan intézkedéseket hozni, amilyenekre szükség van, ezért inkább elterelik a figyelmet a rendezvénnyel, ami így csak a púder kategóriájába tartozik. Ahhoz ugyanis, hogy több gyerek szülessen, elsősorban kiszámítható jövő és biztonság kellene a fiataloknak. Az önálló életkezdés korlátai és a kilátástalanság nem ebbe az irányba hat, az anyagi nehézségekről már nem is szólva” – sorolta az MSZP alelnöke, hiszen minden negyedik munkanélküli a fiatal korosztályhoz tartozik a legfrissebb adatok szerint. 

Hozzátette, a lakáshoz jutás problémái olyan mértékben korlátozzák az önálló életkezdést, hogy takarékoskodással még azok a fiatalok sem képesek önálló otthont teremteni maguknak, akik több-kevesebb sikerrel megtalálják a számításaikat a munkaerőpiacon. Aki nem örökölt lakóingatlant, vagy nem olyan gazdagok a szülei, hogy kicsengessék nekik akár egy garzonlakás árát is – ami ma már 30-40 millió forint Budapesten és a nagyobb városokban –, esélytelen. Tehát a mai fiatal pároknak gyakorlatilag nincs esélyük önálló életkezdésre – mondta a szociológus.

Bár nem rendelkezünk pontos adatokkal, a gyermekszületések számának csökkenéséhez az is hozzájárulhat, hogy mostanában mintha megnőtt volna a meddővé vált fiatalok száma, és egyre többen szorulnak meddőségi kezelésre. A Hírklikk felvetésére Korózs Lajos azt felelte: valóban látszik ez a tendencia, viszont a kormány az ilyen beavatkozásokat végző intézményeket is államosította. Az elmúlt években pedig az látszott, hogy amihez ők hozzányúltak és államosították, azok mind rosszabbul teljesítenek, mint előtte. Lásd az egészségügy, az oktatás, nagyon komoly intézkedéseket hoztak más területeken is, például a szociális ellátórendszerben, és mindenhol rosszabb lett a helyzet, ahová ők betették a lábukat.

„Nemcsak, hogy rossz gazdák, hanem borzasztó komoly szakemberhiánnyal is küzdenek. De azt például senki sem vizsgálja egy ilyen helyzetben Magyarországon, hogy mitől válnak a fiatalok egyre többen például meddővé. Nekem meggyőződésem, hogy a borzasztó stressz, a kilátástalanság, a megoldatlan problémák tömege többek között ilyen hatással van az emberekre” – fejtegette Korózs Lajos. 

Szerinte az is gond, hogy a felnövekvő generációnak, a fiataloknak nincs pozitív jövőképük és ez is állhat a lakosság számának csökkenése, vagy az egyre kevesebb gyermekvállalás mögött. Sokkal inkább foglalkoztatja őket az elvándorlás, mint az, hogy Magyarországon megvessék a lábukat, mert idehaza érdemi segítséget nem fognak ehhez kapni. Vagyis a hazai családpolitika is egész egyszerűen csak púder – ismételte meg a szocialista politikus. Emlékeztetett rá, az ötezer fő alatti településeken lehet majd CSOK-kot felvenni. Tehát a kormány arra ösztönzi a fiatalokat, hogy menjenek falura, kisközségbe, miközben ott nincs munka. Nincs közösségi tér, nincs közösségi közlekedés, vagy elérhető közelségben nincs olyan munkahely, amely megteremtené számukra azt az anyagi biztonságot, hogy például belátható időn belül lakást vásároljanak maguknak.  

„Apropó, az elmúlt 13 évben az Orbán-kormánynak az volt a filozófiája, hogy tulajdonhoz kell juttatni a fiatalokat és az embereket. Ennek az lett a következménye, hogy akinek borzasztó sok pénze volt eddig is, és még állami támogatást is kapott hozzá, befektetési céllal 2-3-4 ingatlant is vásárolt” – idézte fel Korózs Lajos, majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években Budapesten az összes megépített lakás több mint 50 százaléka kimondottan piaci befektetési céllal épült. Ennek következtében már egy fiatalnak elérhetetlenné váltak, mivel ott volt mögötte az állami támogatás, és részben a kamattámogatás, ami fölnyomta az ingatlanárakat. 

„A szociológiában tanítjuk az egyetemen, hogy az ingatlanárak növekedésével egy fél év eltolással az albérleti árak is meg fognak nőni. Ezt láthattuk most augusztusban is, ahogy kijöttek az egyetemi ponthatárok, minden egyetemi városban drasztikusan megnövekedtek, nemcsak az ingatlanárak, hanem az albérleti árak is” – mutatott rá az összefüggésekre az MSZP alelnöke, aki szerint ennek a kormánynak nincs érdemi lakáspolitikája, de nem is volt soha. Nem tud egyetlen olyan államigazgatási intézményt mondani, amely a lakásüggyel foglalkozna Magyarországon. Így nincs is bér- vagy szociális bérlakásprogram, márpedig a jövedelem, a biztonság és a jövőbe vetett bizalom mellett ezek tudnák megteremteni az önálló életkezdés feltételeit, de mindegyik hiányzik ma Magyarországon. Ezért foglalkozik egyre több mai fiatal a kivándorlással és az elvándorlással – összegezte Korózs Lajos.