Korózs Lajos: ha az önös érdek elé tudjuk helyezni a változást, Magyarország elfoglalhatja méltó helyét Európában

HírKlikk 2024. április 7. 07:50 2024. ápr. 7. 07:50

Van messiásvárás, de tíz évvel ezelőtt ilyen volt, amikor Bajnai Gordon előjött az Együttel – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke. A szociológus azzal kezdte a beszélgetést a KlikkTV Tíz című műsorában, hogy akkor kicsit úgy látták, becsontosodott a politikai rendszer, nem igazán volt benne innovatív kezdeményezés, azok csinálták a politikát, akik 20 évvel előtte is ott voltak. 

Emlékeztetett rá, napjainkban a legöregebb politikusok már Orbán környezetében vannak, Kósa Lajostól Kövér Lászlón keresztül 30 éve ott ülnek a különböző funkciókban. „A politika színpadán, ők az öreg veteránok.” Szerinte Márki-Zay megjelenésekor is vártak egy új arcot, egy másfajta stílust, aztán ez is visszament a maga medrébe, és az látszott évről-évre, hogy bebetonozza magát a hatalom. „Az utolsó végekig, a hierarchia rendszerébe gyűrték be a magyar társadalmat, egy 300 fős kis faluban a fideszes polgármester élet és halál ura.” 

A szocialista politikus szerint a Novák Katalin-ügy azért ütött ekkorát a nyilvánosságon, mert az vált egyértelművé, amit sejtettünk, hogy mindenről Orbán Viktor dönt, de ez itt megfeneklett. 48 óra alatt lefutott a hétköznapi emberekhez. „Akkor az MSZP még vidéken kampányolt és hirtelen ez lett a téma az utcákon.”

A magyar társadalom egy – mondjuk virtuális – társadalmi szerződés keretében azt mondja, hogy van 21 ezer gyermek, aki gondoskodásra szorul, akiknek nincsenek szülei, ezért inkább adót fizet és rábízza az államra, hogy gondolkodjon róluk, mert a társadalom nem tudja megoldani a helyzetüket – mutatott rá Korózs Lajos. „Kiderült, hogy a rávaló pénzt beszedik az emberektől, de nem adnak érte szolgáltatást, és ez megütötte a társadalom azon érzékeny részét, akik tudtak ennek hangot adni, ők álltak fel a demonstráción a színpadra” – emlékeztetett az influenszerek szervezte megmozdulásra, amely szerinte nem tüntetés volt, hanem kiállás egy ügy mellett.

Gyalázatos dolgok történtek itt az elmúlt években a gyermekvédelem területén

2010 óta a parlamenti műfajokban – interpelláció, írásbeli kérdés, törvénytervezet, országgyűlési határozati javaslat formájában – csak az MSZP 89 olyan indítványt tett, amely a gyermekvédelemhez kötődik és soha senki nem foglalkozott vele, legfeljebb egy-egy újságcikk – mondta a politikus. Hozzátette, két évvel ezelőtt 785 gyermekbántalmazási ügyet jeleztek a minisztérium felé, és egyről sem tud a nyilvánosság. „Gyalázatos dolgok történtek itt az elmúlt években gyermekvédelem területén.”

Emlékeztetett arra, hogy van egy gyermekvédelmi törvény, amely az MSZP kormányzása idején szüeltetett, majdnem két évtizedes és jól működik. „A törvény jó, nincs olyan szakember Magyarországon, aki a gyermekvédelem bármelyik terültén dolgozik, ne azt mondja, hogy a törvényt kellene betartani.”

Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben, amikor a civilek hajlandók együttműködni a politikai erőkkel annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtassunk, ez egy történelmi lépés – fogalmazott Korózs Lajos. „Mi az elmúlt hetekben a Horgas Péter vezette Civil Bázis szerveződéssel operatív kapcsolatban voltunk, és ennek eredményeképpen megszületett egy országgyűlési határozati javaslat, hozták ők is a javaslatokat, mire kellene fókuszálni, mindezt össze is szedtük. Péter kapcsolatba lépett a Fidesszel is, felajánlva nekik a civil együttműködést, de sok sikert kívántak és lerázták magukról.”

A politikus elmondta, elkészült az országgyűlési határozati javaslat, amely pontokba szedte, hogy mit kellene a kormánynak csinálni az országgyűlés felhatalmazása alapján, ebben benne van, hogy szakítani kell a jelenlegi mechanizmussal, azzal, hogy csak a maradék elv van a szociális szférában, hogy irdatlan forráskivonás és iszonyatos fluktuáció van. „Olyan nyomorultul alacsonyak a bérek, hogy ide nem jön senki, vagy aki itt van, az elhagyja a pályát. Az is tarthatatlan, hogy a tavalyelőtti normatíva egy gyerek napi háromszori étkezésére nem érte el a napi 800 forintot. Közben a rendszer maga olyan, hogy a szegénység miatt emelnek ki gyerekeket családokból ezrével, miközben, ha a családdal törődnének és gondoskodnának az anyagi, szociális és mentális biztonságukról, akkor nem kerülne a gyerekük állami gondoskodásba.”

Korózs Lajos arra is rámutatott, hogy a szociológiai mérések azt jelzik, ma a hajléktalanok jelentős része már nem a nagyüzemekből elbocsátott vasmunkásokból tevődik össze, hanem az állami gondoskodásól kikerülőkből. Hozzátette, a prostitúcióban is döntő számban vannak, akik állami gondoskodásból kerülnek utcára. „Először is kellene egy átlátható költségvetés, kellene szervezt-irányítási struktúra, nincs szociális minisztérium, nincs egészségügyi minisztérium, nincs kulturális minisztérium. Az egy csődtömeg, amit Orbánék 2010 után úgynevezett Emberi Erőforrások Minisztériuma címén csináltak.”

Sosem hittem, hogy egy konzervatív jobboldali ember meg tudja mozgatni a konzervatív jobboldali embereket, mint ezt Magyar Péter teszi

Nem lesz mindegy, hogy a következő hetekben, hónapokban össze lehet-e rendezni az Orbánon kívüli világot – mondta Korózs Lajos. Amíg van Orbán Viktornak 2,5 millió támogatója, és ez, ha százalékosan nézzük, lemegy 40 százalék alá, akkor reális esély van arra, hogy a civil világ és a politikai világ egymásra találjon – fogalmazott. „Ha Orbán támogatottsága nem megy 40 százalék alá, akkor a civilek nem fogják azt gondolni, hogy nekik együtt kell működni a politikai pártokkal. Mindkét félnek gesztusokat kellene gyakorolnia.”

A politikának meg kell találni a tudós garnitúrát, a civil világot, azokat, akik nem akarnak operatívan foglalkozni a politikával, mert csak együtt tudunk erősek lenni, akkor tudunk alternatívát kínálni az orbáni világgal szemben, és akkor van esély – fogalmazott a szocialista politikus. 

Két hónapja megbicsaklott a Fidesz, nem ők diktálják a közbeszédet

Ennek alakításában vitathatatlan, hogy Magyar Péter kicsit előrébb jár, mint a politikai pártok, de azt is gondolom, ha a politikai és a civil világ egymásra talál, akkor meg lehet mutatni, hogy nekünk van egy másik képünk arról, milyennek kellene lennie ennek az országnak – folytatta Korózs Lajos. „Ez egy másik normarendszer, másik politikai kultúra, ahol Budapest megszerzése nem egy sarzsi. Versenyezzenek a pártok, a jelöltek, de annak legyen eleganciája. Orbánék csak diktálni tudnak.”

Mindenki felnő arra a feladatra, amire szánják – mondta Korózs Lajos arról, hogy egymásra találhatnak-e a civilekkel június 9-ig, a két választás közös napjáig. Szerinte, ha mindenki egy kicsit visszább tud lépni, és az önös érdeke elé tudja helyezni a változást, mert van egy másik értékrend, vízió, amit támogat, akkor célba érhetnek. „Magyarország el tudja foglalni méltó helyét Európában, oda kerülünk, ahova mindig is tartoztunk.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom