Korózs Lajos: pör lesz!

HírKlikk 2019. augusztus 21. 13:18 2019. aug. 21. 13:18

Perelni fog a külföldi szennyvíziszap Magyarországra szállítását érintő adatokért Korózs Lajos, az MSZP politikusa, miután a kormányhivatal se á-t, se bé-t nem mondott a közadat-igénylésére. Közben egyre több szennyvíziszap érkezik az országba külföldről.

„Nincs türelmem tovább, bíróságra viszem az ügyet. Pör lesz! Pör! Ki fogom perelni belőlük az adatokat” – jelentette ki Korózs szerdán.

A törvények értelmében a kormányhivatal két dolgot tehetett volna: vagy kiadja az adatokat 15 napon belül, vagy, nyolc napon belül, megtagadja a közadat-szolgáltatást. Mindkét határidőt elmulasztották.

A szlovén szennyvíziszap ideszállítása ügyében Korózs 11 kérdést intézett a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, az olasz iszap ügyében 15-öt. „Nem bonyolultak ezek” – mondta: kinek adtak ki engedélyt, mire, ki a szállítmányozó, ki az, aki befogadja a rakományt, ki rakhatja le, ki hasznosíthatja tovább.

A politikus azért a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatót, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint egy hónapja azt ígérte a Kormányinfón: azonnal le fogják álltani a szennyvíziszap Magyarországra való behozatalát.

„Nemhogy nem történt meg, egyre többet hoznak” – hívta el a figyelmet Korózs. Elmondta: szerda reggel is ott járt a székesfehérvári Téglaipari Vállalat bányájánál, a szennyvíziszap-lerakónál, és „változatlanul jönnek a kamionok”.

Múlt héten a szlovén és a horvát határnál töltöttek fél éjszakákat politikustársaival, fotóztak, filmeztek, kamionokat követtek. „Változatlanul irdatlan mennyiségben hoznak” szennyvíziszapot –hangsúlyozta. Adatai szerint eddig 91 000 tonna szennyvíziszap került Magyarországra  Horvátországból és évi közel 30 000 tonna Szlovéniából, és egyre több információ van arról, hogy Olaszországból is hozzák ide a szennyvíziszapot, „igen nagy mennyiségben”.

Elmondta: egy szlovén oknyomozó újságíró munkája felderítette, hogy 2012-ben egy maribori tárgyaláson a szlovén fél és egy magyar nagykereskedő megállapodott, milyen feltételekkel szállítják majd Magyarországra a szennyvíziszapot.

„Hangsúlyozom a szlovén fél keményen fizetett azért valakiknek - ezek milliós nagyságrendű eurók – (…), hogy Magyarországon helyezzék el a szennyvíziszapot” – emelte ki.

Elmondta még: a szlovén RTL televízió is foglalkozik az üggyel; azt firtatják, mit vár az MSZP az Európai Bizottságtól és az Európai Parlament környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági bizottságától. A két testülethez Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője fordult annak érdekében, hogy szűnjön meg az EU tagállamai közti fuvaroztatás, amit folytatnak, „csak azért, hogy valakik rohadt sok pénzt keressenek ezen az egész üzleten”. 

Forrás: Hírklikk