Köszönet helyett fenyegetés

Németh-Kállai Szilvia 2024. május 10. 18:20 2024. máj. 10. 18:20

Rendőrségi feljelentéssel fenyegette meg Sóskút polgármestere a helyi Civil Kört, mert az aktivisták által a TeSzedd mozgalom keretében, április végén gyűjtött szemét egy része a településen maradt. König Ferenc a civilekkel akarta saját költségükön elvitetni a hulladékot, mert szerinte nem vetne jó fényt a községre, ha a hétvégén a településen is keresztülhaladó Tour de Hongrie kerékpárversenyt közvetítő televíziós csatornákon látszana a szemét. 

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció egy önkéntes hulladékszedési mozgalom, amelyet az idén 12. alkalommal rendeztek meg. Az Energiaügyi Minisztérium támogatja, az akció szervezője és koordinátora az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.). A szemétszedési akcióhoz évről évre egyre több település csatlakozott, ahogyan Sóskút is. (A településre egyébként azért is esik több figyelem, mert az odatelepített akkumulátorbontó miatt a helyi civilek egyre hangosabban tiltakoznak.) A hulladékgyűjtéskor a Sóskúti Civil Kör (SCK) tagjai április végén egy héten keresztül mindennap szedték a szemetet.

Közterületről szedtük a szemetet, erdőből, mezőről és ahogy kell az út szélére kitettük zsákokban, a gumikerekeket egy kupacba, melléjük kerültek a festékes vödrök és minden, amit csak találtunk – mondta a szerkesztőségünkhöz forduló Sóskúti Civil Kör egyik aktivistája. Csakhogy amikor a hulladék elszállításával megbízott cég megérkezett, nem vitte el az összes szemetet, így a gumikerekeket és a mellettük lévő hulladékot ott hagyták az utak szélén. Ahogy az aktivista mondta, azt várták, hogy az önkormányzat intézkedjen, ha már ők kúszva-mászva a bokrok alól összegyűjtötték a mások által az erdőbe és a mezőre kidobott szemetet.  

Meglepetésükre azonban nemhogy elszállították volna munkájuk „gyümölcsét”, hanem a polgármestertől felszólító levelet kaptak. A levélben König Ferenc arra kérte a Sóskúti Civil Kört, hogy sürgősen nyilatkozzanak arról, mi lesz az utak szélén álló szeméttel, főként azért, mert május 11-én a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny is arra fog elhaladni, és így nemcsak a versenyzőket zavarja, hanem a televíziós közvetítéseknek köszönhetően több országban is látható lesz a veszélyes hulladék, ami nem vetne jó fényt a településre. A dokumentum szerint többen is bejelentették már a szemétkupacokat és az önkormányzat is meggyőződött arról, hogy azok valóban ott vannak. A levélben a polgármester kijelentette: „amennyiben azonnal nem kapunk megnyugtató választ a veszélyes hulladékkal kapcsolatban, úgy kötelezően rendőrségi feljelentést kell tennünk.”

„Gyakorlatilag Sóskút polgármestere rendőrséggel fenyegeti a szemétszedő civileket, azokat, akik hajlandóak voltak a bokrok aljáról is kúszva összeszedni mások szemetét. És nem elszállíttatja, ahogyan azt például Érden is, és más településeken is tették, hanem ehelyett König Ferenc azt akarja, hogy ha már a TeSzedd nem vitte el, akkor majd a Sóskúti Civil Kör a saját pénzén oldja meg a hulladék elszállítását, mert mi gyűjtöttük össze” – magyarázta a környezetvédő aktivista. 

Az aktivisták írásban válaszolva kérdezték meg, hogy a polgármester szerint az lenne-e a jó megoldás, ha visszavinnék a szemetet az erdőbe, nehogy a televíziós közvetítésekből kiderüljön, hogy Sóskúton van veszélyes hulladék? Mert saját pénzükön elszállíttatni nem fogják. Vagy úgy gondolja Sóskút polgármestereként, hogy az lett volna a jó megoldás, ha ki sem szedik és marad minden szemét az erdőkben és a mezőkön? – fejtegette az aktivista, majd hozzátette, ahelyett, hogy örülne a polgármester és együttműködve megoldaná ezt a problémát – a civilek összeszedték a szemetet, az önkormányzat elszállíttatja –, inkább rendőrséggel fenyegeti őket, ha 2 napon belül nem oldják meg ők maguk. 

Ezért a Sóskúti Civil Kör közérdekű panaszbejelentéssel fordult Pest Vármegye Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához. 

Aki vett már részt a korábbi évek TeSzedd akcióin az pontosan tudja, hogy a bokrok alól, a mezők széléről, az utak mellől nemcsak háztartási hulladékot szednek össze az önkéntes szemétszedő csapatok. Hanem minden mást is: autógumikat, bútordarabokat, rongyokat, vasdarabokat, de akár veszélyes hulladékot is. A korábbi években is az volt a gyakorlat – és az önkéntesek idén is erre számítottak –, hogy a hulladék elszállításával megbízott cég az idén is el fogja tudni szállítani a zsákokba szedett kommunális hulladék mellett azokat is.  A MOHU, az országos hulladék koncesszor azonban kizárólag a zsákba szedett hulladék elszállítására szerződött alvállalkozóival, így egyelőre az autógumik, a vasak és minden más az út szélén maradt, mert a TeSzedd akcióval jól elérhető helyre és a szállító gépjárművel megközelíthető utak mentén kellett elhelyezni az összegyűjtött hulladékot. A sóskúti önkéntesek és pontosan így jártak – magyarázta az SCK aktivistája. 

A történet azonban a jelek szerint mégis jól végződött. Végül a polgármester elszállíttatta az ott maradt szemetet, így a szemétszedők munkája sem volt hiábavaló és hulladékhalmok nélkül haladhat át Sóskúton a Tour de Hongrie.