Köszönőviszonyban sincs a minimálbér-emelés az inflációval

HírKlikk 2023. január 10. 12:16 2023. jan. 10. 12:16

Mind nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar családok a mindennapokban. Az egyre növekvő rezsiszámlák mellett, brutális az infláció, valamint a karácsonyi költekezés is megnehezíti sokak dolgát. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV Start vendége volt.

Az élelmiszerárakat tekintve, 45 százalékos emelkedés volt az előző hónapban, az átlaginfláció pedig 22,5 százalék volt, a nyugdíjinfláció 25,2 százalékos értéket mutatott. Ezekkel a mérőszámokkal foglalta össze Korózs Lajos az MSZP alelnöke a jelenlegi gazdasági helyzetet. Hozzátette, a KSH pedig pénteken teszi közzé a decemberi, valamint a múlt évi összesített adatokat.

A szocialista politikus szerint a nemsokára érkező adatok 23,5 százalékos inflációs rátát fognak mutatni a lakosság egészére vetítve, a nyugdíjas infláció pedig 26-27 százalék körül lesz. Magyarországon továbbra is növekszik az infláció, az élelmiszerár-drágulás pedig kiemelkedően magas hazánkban, annak ellenére, hogy az EU-ban már tíz százalék alatti drágulásról lehet beszélni. Korózs Lajos szerint a kormány által elmondott béremeléseket a brutális mértékű infláció felemésztette. A politikus hozzátette, a fideszes kabinet nem vezetett be semmilyen infláció-csökkentő intézkedést, az MSZP ezzel szemben több javaslatot is tett a magyarok megsegítésére, többek között az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését.

A szocialista párt alelnöke továbbá elmondta, az igazi baloldalként az MSZP a rezsiSTOP-program keretében az energiaárak növekedésére is megoldásokat kínál. A szocialista párt javasolta, hogy a kormány a paksi olcsó áramot adja annyiért az embereknek, amennyibe az kerül, valamint legyen garantált alapszolgáltatás mindenki számára a lakóhelyén.

Korózs továbbá arról is beszélt, hogy a nyugdíjas szegénységi ráta az elmúlt években a háromszorosára nőtt. Ez azért hatalmas probléma, mert korábban a nyugdíj egy stabil bevételi forrásnak számított, amivel lehetett kalkulálni, ez pedig megszűnni látszik. Két kormányzati ciklussal ezelőtt a nyugdíjasok csupán öt százaléka számított szegénynek, ez az érték ma meghaladja a 15 százalékot. 

Korózs Lajos kiemelte, a dolgozói szegénység is egyre növekszik, amelyre korábban nem volt példa. Ehhez képest az, hogy a kormány reálbér növekedésről beszél, Korózs Lajos szerint „megmosolyogtató”. Az MSZP alelnöke elmondta, megoldás lenne olyan speciális programot létrehozni, amely célzottan „helyzetbe hozza az embereket”.  Korózs hozzátette, szociális munkára lenne szükség a legszegényebb járásokban, ám ezeket a kormány az utóbbi években sajnálatos módon teljesen ellehetetlenítette.