Kovács Zoltán: Orbánon túljutott Európa

HírKlikk 2023. július 21. 08:10 2023. júl. 21. 08:10

Orbán Viktor eddig egy fenegyerek volt, akire oda kellett figyelni, mert az unióban volt zsarolási potenciálja, amin viszont már túljutott Európa – mondta a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Kovács Zoltán. Az Élet és Irodalom főszerkesztője szerint, ahogy nem figyelnek már a magyar miniszterelnökre a világ komolyabb vezetői, úgy hagyja figyelmen kívül Orbán a hazai ellenzéket, miközben normális dolgokat is mondanak, ellentétben a miniszterelnökkel.

Minden ügyben először ellenkezik a magyar kormány, megmutatja, hogy milyen kemény tud lenni, de azt, hogy ezt miért tette a NATO-bővítéssel kapcsolatban, nem tudni. Bár végig azt nyilatkozták, hogy nem kifogásolják Svédország csatlakozását a szervezethez, először még azért halogatták ennek támogatását, mert azt mondták, hogy „csúnyán beszéltek rólunk”, azután napirendre sem tűzte a parlament. De az, amit sértőnek talált a kormány, azt az unió különböző bizottságai is szóvá tették a magyar jogállamisággal kapcsolatban – mondta Kovács Zoltán.

Szerinte komikus volt, amikor Hende Csaba vezérletével küldöttség ment Finnországba és Svédországba, hogy megnézzék „minden rendben van-e náluk”. Miközben háború dúl a szomszédunkban, akkor áll neki a magyar kormány olyan sérelmekről beszélni, amelyeket nem is tudott felsorolni, amit meg igen, az arányaiban sehol sincs ahhoz képest, amit a NATO bővítése ebben a pillanatban jelentene – fejtegette az Élet és Irodalom főszerkesztője. 

Amit a törökök mondtak, hogy Svédországban a kurdok önálló államiságát bizonyos szintig elismerik és támogatják, abban volt legalább valami ráció. Arról lehetett beszélni, hogy Kurdisztán és a kurdok a terrorizmusnak valamiféle bástyái, de a magyar álláspontról nem lehetett, és ez a két ország ellenezte a svédek NATO felvételét. Addig persze vidám volt az élet, amíg ketten voltak, viszont az, hogy Erdogan bejelentette, Törökország megszavazza Svédország NATO-csatlakozását, ez – mindenki szeme láttára – meglepte az Orbán-kormányt. Először az volt a hivatalos magyar álláspont, hogy az ország mindig is támogatta és majd most a parlament elé is kerül Svédország csatlakozási ügye, amivel kapcsolatban az LMP már korábban is kezdeményezte az országgyűlés összehívását – világított rá az összefüggésekre. 

Kovács úgy gondolta, azzal, hogy Erdogan a magyar miniszterelnökkel való egyeztetés nélkül jelentette be a svédek támogatását „pofára ejtette Orbánt”. Amikor két ország konzekvensen kitart egy álláspont mellett, majd utána az egyik váratlanul, a másik meghallgatása és véleményének kikérése nélkül, bejelenti új álláspontját, arra utal, hogy a törökök nem tekintették igazi partnernek ebben az ügyben Magyarországot. Csak arra kellettünk a törököknek, mert így nem voltak egyedül. Ráadásul a magyar álláspont végig érthetetlen volt. „Olyan nincs a politikában, hogy csúnyákat mondanak ránk, főleg, amikor a magyar politikai vezetésnek a hangja példátlanul bunkó világviszonylatban is, akkor nem lehetnek ilyen kifogások.”

Ez nemzetközi szinten blamázs volt? –  Németh Péter műsorvezető kérdésére Kovács Zoltán azt válaszolta: eggyel több vagy kevesebb, nem számít, mert a magyar kormányt nem érdeklik már a blamázsok, a világ komolyabb vezetőit meg nem érdekli, mit mond Orbán. 

Orbán Viktor eddig egy fenegyerek volt, akire oda kellett figyelni, mert volt zsarolási potenciálja, amin a főszerkesztő szerint már túljutott Európa. Magyarország ott van az unió döntéshozói között, és Orbán folyamatosan Putyinnak kedvez. Azután megszavazza azokat a jogszabályokat és szankciókat, amiket az Európai Unió hoz, de azzal, hogy folyamatosan vitatja ezeknek a jogszerűségét valamennyire gyengíteni tudja a szankciók hatásfokát, bár a végeredményt nem. „A kutya ugat a karaván meg halad. Nyilván ezt csinálják a magyar politikai életben, amikor az ellenzék szavát már egyáltalán nem veszik figyelembe, miközben az ellenzék mond normális dolgokat, Orbán Viktorral ellentétben” – fogalmazott, majd hozzátette, a miniszterelnök életidegen dolgokat mond a saját álláspontja védelmében.

De akkor a kormányban vagy a frakciókban miért nem akad egy olyan kormánypárti ember, aki azt mondaná, hogy ezt egy kicsit árnyaljuk, legyen másként? Erre a felvetésre Kovács Zoltán azt mondta, hogy a kormányban nagy az összetartás, és úgy gondolja, hogy az eddig érkezett uniós pénzekből van tartalék, amiből a miniszterelnök odatol egy kicsit, ahol nagyon szorít a cipő. Emellett ígérget is. Például azt, hogy igaz, a nyugdíjak reálértékét nem tudják megtartani, de majd támogatják a nyugdíjasokat. Az emberek egy részében pedig az él, hogy mindent Orbán Viktortól kapnak, ezért tud még életben maradni ez a rendszer. De már fogy az a pénz, amiből a miniszterelnök ezt finanszírozni tudta.

A Klikk Tv Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.