Kövér elvtársat már senki sem akarja államfőnek jelölni?

Föld S. Péter 2021. december 24. 07:25 2021. dec. 24. 07:25

Eldőlt: a Fidesz (gyengébbek kedvéért: Orbán Viktor) Novák Katalin mellett tette le a voksát. Voltak más jelöltek, de végül a most lemondott családügyi miniszter lett a befutó. (Nemcsak azért, mert neki volt a legszebb Orbán Viktor-os és fideszes fülbevalója). Pedig lehetett volna más is, például Trócsányi László, aki igazságügyi miniszterként az első szögeket verte be a jogállam koporsójába. Semjén Zsolt is szóba került, és voltak, akik Kövér Lászlót látták nyerőnek.

Ami azt illeti, Kövér megérdemelte volna, hogy államfő lehessen. Nem egy rendes demokráciában, hanem Magyarországon. Orbán egyik legrégebbi harcostársa, aki eddig mindig megelégedett a másodhegedűs poszttal, azzal szerzett elévülhetetlen érdemeket Orbánnál, hogy soha nem akart Orbánabb lenni a miniszterelnöknél.

Kövér elvtárs mindig jó elvtárs volt, akire lehetett számítani örömben, bánatban egyaránt. És nagyon becsületes, mert tőle tényleg távoláll minden becstelenség. Arról sem tud, amibe kabinetfőnöke keveredett. Kövér annyira puritán, hogyha a környezetében botrány van, netán lopás, ő azt nem látta, arról nem hallott. Nem olvassa azokat az újságokat, amelyek megírták, hogy kabinetfőnöke és annak famíliája lakik a határon túli családok számára 240 millió forintért vásárolt villalakásban. Kövér nem tud ilyesmiről, az ilyen hírek nem az ő világa. Ő ugyanis becsületes és puritán, ráadásul elvhű, meg egyébként is, minden alkotó energiáját felemészti, hogy az ellenzéki politikusokat pocskondiázza és büntesse.

Kövérről azt mondják – lehet, ő maga terjeszti ezt –, hogy a Fidesz lelkiismerete. Vagyis, nem nézi jó szemmel a pártjához kötődő botlásokat. Ha valaki például ereszcsatornán menekül egy illegális melegpartiról, az nagyon nem tetszik neki. Ha a volt győri polgármesterről kiderül, hogy rendes keresztény, családszerető ember létére a Adriai tengeren örömlányokkal szórakozik egy jachton, attól Kövér ki van akadva. Nem díjazza az ilyen történeteket, a sok lopástól, a mindent behálózó korrupciótól pedig tele van az összes hócipője.

Azt beszélik a jól értesültek, akik közel vannak a Fidesz belső köreihez, hogy a bajuszos házmester időnként leül Orbánnal beszélgetni. Övé az 1-es számú Fidesz párttagkönyv, magasabb rangban van, mint a regnáló miniszterelnök, megteheti, hogy meghallgatásért folyamodik. Kövér ilyenkor elmondja, ami a szívét nyomja. Hogy kevesebbet kellene lopni és hazudni, de legalábbis úgy, hogy ne derüljön ki. Orbán ilyenkor egyetértően hallgatja a régi harcostársat. Titokban talán még egy érdemrendet is ráakaszt az öltönyére, hadd legyen még több plecsnije a Lacinak annál, mint amennyi már most is van neki. Hallgatja a miniszterelnök a régi harcostárs korholó szavait – érted haragszom Viktor, nem ellened –, majd órájára néz és a beszélgetés véget ér. Kezet fognak, és megy mindenki a maga útján.

Kövérnek elég az, ha házelnök lehet és kiélheti a bosszúvágyát. Államelnökként időnként viselkednie kellene, adni a látszatra, ám Kövér erre nem alkalmas. Ha nem harcolhat, akkor – akár Orbán – bizonytalanul ténfereg, mint a partra vetett tengerész.

Novák Katalin jobb államfője lesz Orbánnak és a Fidesznek, mint Kövér. Bár, ahogy a nőket ismerjük, tőlük minden kitelik. Igaz, a férfiaktól is.