Kövér kiborult, amiért sértődős tolvajnak nevezték Orbánt a parlamentben

Föld S. Péter 2020. június 30. 08:07 2020. jún. 30. 08:07

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Orbánt Viktor, a Fidesz elnöke nem szívelik egymást. Ez nem most, hétfőn derült ki az azonnali kérdések órájában, jó ideje tudni lehet. Pedig, a két párt elnöke valaha igencsak bajtársi viszonyt ápolt egymással, hiszen Orbán ugyanannak a polgári körnek volt a tagja, ahonnan Vona Gábor, a Jobbik volt elnökének politikai karrierje elindult. Akkoriban Orbán a mainál nagyságrendekkel szélsőségesebb és emiatt vállalhatatlanabb jobbikosokat olyan becsületes, nemzeti érzelmű fiatalembereknek nevezte, akiknek politikai karrierjéhez sok sikert kívánt.

Hétfőn, az azonnali kérdések órájában mindennek már nyoma sem volt, az egykor szövetséges két párt vezetői úgy ugrottak egymásnak, mintha gyerekkoruk óta erre készültek volna. „Miniszterelnök úr Ön bennünket néz hülyének, vagy Ön az? – tette fel a kérdést Jakab Péter, mire Kövér László megfenyegette, hogy megvonja tőle a szót.

Orbán válaszában kioktatta az őt gyakorlatilag lehülyéző Jakab Pétert, hogy nem kocsmában van, ahol még elmegy az ilyen faragatlan stílus. Hogy Jakab erre mit válaszolt volna, azt csak sejteni lehet. Odáig tudta elmondani, hogy ma sértődősek a tolvajok, ám ekkor Kövér házelnök megvonta tőle a szót.

Kövérnek nem tetszett, hogy Orbánt sértődős tolvajnak nevezték, pedig, munkaköri leírásából nem következik, hogy mások helyett is neki kellene megsértődnie. Orbán Viktort ugyanis lehet sértődős tolvajnak nevezni, ami nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök sértődős, vagy tolvaj, esetleg mindkettő, hanem azt, hogy valakinek lehet ez a véleménye róla. Ha Orbán ezt sértőnek tartja, és bíróság előtt szeretne elégtételt venni, megteheti, ám Kövér László nem bírósági ember, neki nem dolga az ilyen viszályokat minősíteni. Ezen az alapon, kormánypárti szónokoktól is megvonhatná a szót, akik rendre hazaárulónak nevezik az ellenzéket, Soros zsoldjában állónak, vagy éppen azt állítják róluk, hogy a koronavírusnak drukkolnak.

Ez sem lett volna helyes, mert Kövért nem mások véleményének elfojtására tartják az adófizetők, hanem azért kapja a megérdemeltnél jóval horribilisabb fizetését, hogy vezesse a parlamenti üléseket, és közben őrizze az országgyűlés méltóságát. Ha van az országgyűlésnek méltósága, éppen Kövér az, aki zaklatott személyiségéből fakadó hisztérikus kirohanásaival ezt a leginkább veszélyezteti.