Kövér László bormustrát tartott az Országházban
A szőlő és a bor évszázadok óta a magyar kultúrkincs része, a nemzeti tudat, néprajzi és irodalmi értékeink egyik meghatározó formálója – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden, az Országház Bora díjátadó ünnepségén a Parlamentben.
Emlékeztetett: a rendezvényt nyolc éve indították útjára azzal a reménnyel, hogy olyan hagyományt teremthetnek, amely visszhangra talál a Kárpát-medence magyar borászainak körében.
Hozzátette: a szemle létjogosultságát az eddig itt megfordult több mint ezerötszáz fajta bor és háromszáz borász bemutatkozása, a kedvező hazai és a nemzetközi visszajelzések sokasága tanúsítja.
A rendezvényen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket.
A házelnök elmondta, hogy idén a pezsgő is bekerült a bírálók poharába, és megjegyezte, hogy a magyar bordiplomácia közreműködőiként tudják és látják, hogy a világpiacon a borok mellett egyre fontosabb helyet foglal el a pezsgő.
Biztatónak nevezte, hogy a jövőre kétszázadik évébe lépő magyar pezsgőgyártás előtti tisztelgés jegyében bevezetett új kategóriában kiváló minőségű italokkal neveztek be.
Eszterbauer János, az Eszterbauer Borászat ügyvezető igazgatója, a Kadarka kategória idei nyertese, miután átvette a díjat Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől Az Országház Bora 2024 verseny eredményhirdetésén a Parlament Vadásztermében 2024. október 1-jén. MTI/Kovács Attila
Kövér László hangsúlyozta: a 20. században hazánkban négy évtizedre mostoha sorsra ítéltetett pezsgőkészítés felfutóban van, itthon évi mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, és ezzel Magyarország mára a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója lett.
Kiemelte: a célunk ne legyen kevesebb, mint a régi piacok visszahódítása, újak megszerzése, és a világ pezsgőgyártó nagyhatalmaihoz, Olaszországhoz, Franciaországhoz, Németországhoz és Spanyolországhoz való további felzárkózás.
A bormustráról elmondta: a magyar szőlőkultúra ápolását, borászaink, borvidékeink elismerését, egyben termelőink hazai és nemzetközi ismeret- és kapcsolatrendszerének építését is szolgálja.
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a bor a magyaroknak nemcsak termék, hanem kultúra, hagyományaink és nemzeti örökségünk része. A magyar bor világa régi hagyományokra épül, amelyet feladatunk megőrizni, ápolni – hangsúlyozta.
Kiemelte: minden adott ahhoz, hogy a nemzetközi piacon a magyar bor felvehesse a versenyt, ehhez bátornak, innovatívnak kell lenni, gondoskodni a fenntarthatóságról. Hozzátette: méltó helyére kell visszahelyezni a magyar bor hírnevét a világban, növelni kell eszmei és anyagi értékét.
A díjátadón Légli Ottó, az Országház Bora zsűrijének elnöke az idei szőlőtermést értékelve kiemelte: a borászok az idei évjáratról nem fognak megemlékezni, de a felmenőktől már megtanulhatták, hogy a borász maga a derű és a bölcsesség.
A 2024-es eseményen 18 magyarországi és 2 határon túli borvidék 89 borászata vett részt 185 borral.
Olaszrizling kategóriában a Figula Pincészet, furmint kategóriában a Grand Tokaj Borászat, az egyéb fehérbor kategóriában a Dobosi Birtok, a pezsgők között a Sauska Borászat, a kékfrankosok között a Takler Borbirtok, a bikavérek közt a Schieber Borászat, kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat, cabernet franc kategóriában a Sauska Borászat, a tokaji aszúk között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ért el első helyezést.