Kövér László tudja, hogy az ellenzék röhög rajta, mégis büntet – rendületlenül

Föld S. Péter 2021. október 20. 17:40 2021. okt. 20. 17:40

141 szavazattal, 47 ellenében, két tartózkodással elfogadta a parlament fideszes többsége Szabó Tímea képviselő 9,7 millió forintos pénzbüntetését, amelyet Kövér László házelnök azért rótt ki rá, mert a június 15-i parlamenti ülésen egy Fidesz feliratú molinót összemontírozott egy, a Kínai Népköztársaság felségjeleivel ékesített zászlóval. A Párbeszéd társelnöke fellebbezett a döntés ellen, ám a parlament most jóváhagyta Kövér házelnök intézkedését. Korábban Jakab Péter, a Jobbik elnöke volt a büntetési lista éllovasa, neki szintén közel tízmillió forintot kellett fizetnie, amiért ficsúrnak nevezte a fideszes képviselőket. Dobogós helyen van még Kövér László másik nagy kedvence, a párbeszédes Tordai Bence, akit 8,2 millió forintra büntetett a házelnök.

Kövér László 2013-ban fedezte fel a képviselők pénzbüntetésében rejlő nevelési célzatú lehetőségeket. Az első áldozata az akkor még MSZP-s színekben politizáló Szanyi Tibor volt, akit azért sújtott 131 410 forintos pénzbírsággal az országgyűlés fideszes elnöke, mert középső ujját felemelve jelzett a Jobbik-frakció tagjainak. (Szanyi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely egymillió forint kártérítésre kötelezte a magyar államot, amiért sérült az ellenzéki képviselő szabad véleménynyilvánításhoz való joga.)

Az első tétova lépések óta Kövér belejött a büntetésbe, élvezettel osztja a kokikat és a sallerokat. Eddig mintegy 159 alkalommal élt a pénzbüntetés eszközével, s nem meglepő módon, szinte kizárólag az ellenzéki képviselők élvezték a házelnök törődését. 2013-as debütálása óta Kövér mindössze tízszer büntetett meg kormánypárti politikust, ez az eddigi 159 eset hat százaléka. Ami a büntetések összegét illeti, ott is eltérő vastagsággal fogott a házelnök ceruzája: az eddig kirótt 95 és félmilliós millió bírságból mindösszesen 500 ezret kellett kormánypárti politikusoknak befizetni, ami a teljes összeg alig több, mint fél százaléka.

Kövér László öröme azonban nem teljes: tiszta pillanataiban maga is felismeri. hogy az általa kiszabott büntetések nem csak az érintetteknek kellemetlenek, de őt magát is csapda-helyzetbe navigálják. A Hír TV-nek panaszkodva, például a következőket mondta erről: „érzem, hogy szándékosan hoznak olyan helyzetbe hétről-hétre, hogy nekem ne legyen más választásom, mint szankciókkal élni. Mert két eset van: vagy elengedem a fülem mellett, akkor még rátesznek egy lapáttal a következő alkalommal, és akkor gyakorlatilag előbb-utóbb ellehetetlenül a parlament működése, vagy pedig a házszabály szellemében és betűjének megfelelően megálljt próbálok parancsolni a hülyéskedésnek.”

Kövér ugyanebben az interjúban azt is elpanaszolta, tudja, hogy Jakab Péter, Szabó Tímea, vagy éppen Tordai Bence a büntetésekből képesek politikai hasznot húzni, de állítása szerint „az Országház nem kocsma, főleg nem a kocsma hátsó udvara”.