Köves Slomó antiszemitának nevezte a kormány főtörténészét

Föld S. Péter 2019. január 9. 06:32 2019. jan. 9. 06:32

Szakály Sándor az állami VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, interjút adott a magvas gondolatok iránt mindig nyitott Magyar Hírlapnak.

Szakály Sándor az állami VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, interjút adott a magvas gondolatok iránt mindig nyitott Magyar Hírlapnak. Szakály úr ebben az interjúban a többi között arról beszélt, hogy 1920-as numerus clausus – amely a zsidó diákok számát korlátozta az egyetemeken - tulajdonképpen nem is volt zsidótörvény, hiszen a törvény szövegében nem szerepelt a zsidó szó. Mindemellett a törvény nem jogfosztó, hanem csupán jogkorlátozó – a főtörténész úr azt nem tartotta fontosnak kifejteni, hogy az általa „csupán” jogkorlátozásnak tartott intézkedéseket elfogadhatónak tartja-e.

Szakály Sándor korábban idegenrendészeti eljárásnak nevezte, hogy a magyar hatóságok a kamenyec-podolszkiji tömegmészárlás során – magyar állampolgársággal nem rendelkező - zsidókat küldtek a halálba.

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a Mazsihisz, közleményben tiltakozott a kormány főtörténészének kijelentései ellen. „Szakály Sándor sokadjára tesz közösségünk számára sértő, tudományosan cáfolt nyilatkozatokat” – írták a közleményben. – „Történeti szempontból téves megnyilvánulásai nem csak megtévesztők, de veszélyesek is. Az általa képviselt megközelítés és szóhasználat kifejezetten méltánytalan a zsidósággal szemben.”

Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját is megkérdezték az ügyben, aki a Klubrádióban antiszemitának nevezte Szakály Sándor kijelentését.

Köves rabbi a 2018-as választási kampányban - mint utóbb magyarázatként elmondta önhibáján kívül - Hollik István fideszes képviselő-jelölt (ma kormányszóvivő) választási szórólapján szerepelt. Nevéhez fűződik még az is, hogy egyháza nevében más zsidó szervezetekkel ellentétben felvállalta a Sorsok Háza projektet, mely a magyar államnak a vészkorszakban viselt felelősségét igyekszik a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. (Igaz, azóta egyre több jel mutat arra, hogy a kormány Orbán Viktor utasítására „újragondolja” a projekt tartalmi elemeit.)