Követeljük, hogy a nyugdíjakat januárig visszamenőleg minimum 6,5 százalékkal emeljék!

Korózs Lajos 2020. május 9. 16:44 2020. máj. 9. 16:44

Ez évi 62 ezer forint többletet jelentene egy átlagnyugdíj esetén.

A kormány nem csak a magyar családokkal, a munkanélkülivé vált emberekkel nem foglalkozik a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben, hanem a nyugdíjasokkal sem. Azon túl, hogy bejelentette a miniszterelnök, hogy majd jövő februárban adnak plusz egy heti nyugdíjat, semmilyen intézkedés és bejelentés nem történt.

Az a közel egy millió idős ember, akinek az ellátása az átlagnyugdíj alatt van, semmit nem kap ebben a súlyos válságban. Se egyszeri juttatás, se átmeneti kiegészítés nincs az intézkedések között. Pedig az idős korosztály tagjai nem csak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki van téve, a folyamatosan emelkedő árakat, kiadásokat az értéküket veszítő nyugdíjakból kell fizetniük.

Azok a nyugdíjasok, akik esetleg még tudtak valamennyit dolgozni a nyugdíj mellett, szintén elveszítették a munkájukat, hiszen sok helyen őket bocsátották el először. Az alacsony nyugdíjból élőknek most a családjuk sem tud annyit segíteni, mint korábban, hiszen mind anyagilag, mind fizikailag korlátozottak a családok lehetőségei.

Eközben viszont a kiadások nőnek, az árak emelkednek: az infláció már januárban 4,7 százalékos volt. Az élelmiszerárak is durván elszálltak: márciusban már 7,6 százalék volt átlagosan az árnövekedés üteme, de a sertéshúsnál 27,4 százalékos volt az emelkedés, és a rezsikiadások sem csökkentek. Ehhez képest, az Orbán-kormány idén mindössze 2,8 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Magyarul: csökkent a nyugdíjak értéke.

A nyugdíjasoknak tehát most van szükségük segítségre.

Követeljük a vegyes indexálás módszerével, januárig visszamenőlegesen, 6,5 százalékkal emeljék meg az ellátásokat. Ezzel csökkenteni lehetne azt a különbséget, ami az elmúlt években nőtt a bérek és a nyugdíjak között.

Szükségesnek tartjuk, hogy a százezer forint alatti ellátásban részesülők ellátását fokozatosan emeljék fel, hiszen elfogadhatatlan, hogy ma nyugdíjasok százezrei élnek a létminimum alatt.

Továbbá elengedhetetlennek tartjuk, hogy egy egyszeri, húszezer forintos juttatást kapjanak a százezer forint alatti ellátásban részesülők (nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátást kapók egyaránt, hiszen sokuk kiköltekezett, nincsen tartalékaik. A válság adta rendkívüli helyzet rendkívüli támogatást igényel mindenki számára, aki rászorul.

(Ha egyetért, írja alá a petíciónkat ITT!)