Közel a vég Netanjahunak, legalábbis Biden szerint

HírKlikk 2023. november 2. 13:15 2023. nov. 2. 13:15

Az amerikai elnök még a miniszterelnöknek is jelezte, hogy nem sok ideje van hátra Izrael élén, és azt javasolta az izraeli kormányfőnek, hogy gondolja át, milyen tanulságokat szeretne átadni utódjának.

Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói állítólag úgy vélik, hogy Benjamin Netanjahu napjai meg vannak számlálva Izrael miniszterelnökeként a gázai háború következményei miatt, és ezt az elnök Netanjahu értésére is adta – írja az Times of Israel a Politico nyomán.

Egy amerikai tisztviselő szerint az amerikai kormányon belül az az elvárás, hogy Netanjahu csak néhány hónapig maradjon még hatalmon, vagy addig, amíg Izrael gázai szárazföldi bevonulásának első szakasza véget nem ér. Azonban az izraeli politika változékonysága miatt Netanjahu sorsa is sokféleképpen alakulhat még.

Miközben Washington elkezdett gondolkodni egy Netanjahu utáni forgatókönyvön, tisztviselői tárgyalásokat folytattak a Nemzeti Egység elnökével, Benny Gantzcal – aki a háború kitörése után csatlakozott a kormányhoz –, valamint Yair Lapid ellenzéki vezetővel és Naftali Bennett volt miniszterelnökkel – írja a Naphire.hu.

Az amerikai kormány attól tart, hogy Netanjahu esetleg saját politikai jövőjét összeköti a gázai háború ügyével, és a saját túlélése érdekében a Washingtonban tolerálhatónál tovább megy a konfliktus eszkalálása terén.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom