Közel félmillió első szavazó magyar járulhat az urnákhoz júniusban

HírKlikk 2024. április 6. 13:30 2024. ápr. 6. 13:30

Németországban szavazhatnak a legtöbben a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a legkevesebben pedig Máltán. Magyarország a szavazásra jogosultak száma alapján a középmezőny alsó felében helyezkedik el.

Az Eurostat begyűjtötte a nemzeti statisztikai hivataloktól, hogy a saját országukban hányan lesznek jogosultak szavazni a kora tavaszi EP-választásokon. Kíváncsiak voltak ezen túl az első szavazók számára is. 

Kiderült, hogy a legtöbb szavasárja jogosult ember Németországban járulhat az urnákhoz, szám szerint  64,9 millió. Franciaország a második (49,7 millió), a képzeletbeli dobogó 3. fokán pedig Olaszország áll (47 millió). A legkevesebben (400 ezren) Máltán szavazhatnak, majd következik hátulról a második helyen Luxemburg (félmillió) ,s végül Ciprus (700 ezer) szavazóval. Magyarországon nem egészen 7,9 millió szavazásra jogosultat jelentett a KSH.

Forrás: Eurostat

Ami az első szavazókat illeti (akik a 2019-es EP-választás óta jutottak szavazókorba), nos, azt a listát – nem meglepő módon – szintén Németország vezeti (5,1 millió), Franciaország a második (4 millió), a harmadik pedig Olaszország (2,8 millió).  A legkevesebben Máltán szavazhatnak először, húszezren, Cipruson 37 ezren és Észtországban 70 ezren. Magyarországon az első EP-szavazó fiatalok száma közel 482 ezer fő.

2024-ben összesen 720 mandátumért szállnak harcba a 27 ország képviselőjelöltjei. A mandátumok elosztásakor figyelembe veszik a tagállamok lakosságának a méretét, valamint azt, hogy a kisebb országokból származó európai polgárok minimális szintű képviseletére van szükség. Németország 90 képviselőt küldhet, Franciaország 81-et, Olaszország pedig 76-ot. A lista alján lévő három ország (Málta, Luxemburg és Ciprus) 6-6 képviselőt választhat és delegálhat. A magyar pártok 21 képviselőt küldhetnek Strasbourgba.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom