Közeleg a 10 000 forintos fűszerpaprika

HírKlikk 2024. október 13. 08:40 2024. okt. 13. 08:40

Az árak már 2-3 éve elszálltak, az olcsó kínai importőrleménnyel nagyon nehéz felvenni a versenyt, a drágulás idén sem állt meg, és rohamosan közeleg a 10 ezer forintos lélektani határ. 2024 szeptemberében 9120 forint volt átlagosan egy kiló a KSH szerint, ami egy év alatt 880 forintos, azaz több mint 10 százalékos áremelkedést jelent.

A jelenségnek több oka is van: az energiaárak és a bérköltségek emelkedése, évről-évre kevesebb termőfelület, a fiatalok számára sem vonzó így a pálya, továbbá 2024-ben az évek óta nem látott aszály is közbeszólt – írja a Világgazdaság.

Emellett a nagy szárazság miatt az öntözés pluszköltséget jelentett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki 4-4500 forint alatt árulja a fűszerpaprikát kilónként, az biztos, hogy kínai eredetűt szeretne eladni.

Szerinte a magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat az előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb, minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól.

 

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom