Közös európai diplomát szeretne a unió

HírKlikk 2024. március 27. 16:45 2024. márc. 27. 16:45

Az Európai Bizottság ma három kezdeményezést terjesztett elő a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködés előmozdítására. A végső cél közös európai diploma létrehozása. Az önkéntes alapon bevezetendő közös oklevél hasznos lenne mind a hallgatók, mind a felsőoktatási közösség számára, mert lendületet adna az EU-n belüli tanulmányi mobilitásnak és javítaná a hallgatók átvihető készségeit.

Az egyetemes diploma segítene kielégíteni a munkaerőpiac szükségleteit, vonzóbbá tenné a végzetteket a leendő munkáltatók szemében. A lehetőség emellett a világ minden tájáról vonzana hallgatókat, ezáltal javítaná Európa versenyképességét.

A három kezdeményezés azoknak a jogi és adminisztratív akadályoknak a lebontását célozza, amelyek gátolják, hogy a partneregyetemek közös diplomát nyújtó, versenyképes programokat dolgozzanak ki az alap-, a mesterképzés vagy a doktori képzés szintjén.

A javaslatok az egyetemek intézményi autonómiájára és a tudományos élet szabadságára épülnek, és nem sértik a tagállamokat, a regionális önkormányzatokat a felsőoktatás terén megillető hatásköröket. A magyar kormány számára az egyetemek autonómiájára, a tudomány embereinek szabadságára épülő terv, bizonyosan nem lesz elfogadható – tehetjük hozzá a brüsszeli hírhez.