Közös vacsora Sorossal: Ungár Klárát is meglepte Orbán nosztalgiázása

Harkai Péter 2021. szeptember 7. 08:38 2021. szept. 7. 08:38

Bár sem a menüre, sem Kövér Lászlóra nem emlékszik, arra igen, hogy némi feszültség támadt Soros és Orbán között a hatalom „akarásának” kérdésében.

Az aktív politizálástól már évekkel ezelőtt, a Fideszből pedig közel 30 éve távozott Ungár Klára meglepődve értesült a sajtóból, hogy a miniszterelnök a hétvégén Kötcsén felidézte egy Soros Györggyel közös vacsorájukat. Bár a pontos szövegkörnyezetet nem ismeri, csak amit a sajtóból megtudhattunk, de emlékei szerint ő nem háborodott fel. Fizetni biztos nem akart.

Az ATV hétvégi cikkében meg nem nevezett forrásra hivatkozva, a miniszterelnök Kötcsén, zárt körben elhangzott beszédében felidézte, hogy a rendszerváltás után a Múzeum kávéházban – Ungár Klárával és Kövér Lászlóval – Soros Györggyel vacsoráztak. Soros – Orbán elmondása szerint – akkor úgy fogalmazott, hogy most már a konzervatívok a liberálisokkal összefogva legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), tehát az újabb lépés, hogy a konzervatívokat kell legyőzni. Orbán visszaemlékezése szerint – tette hozzá a portál – ezen talán a leginkább Ungár Klára háborodott fel „és a tiltakozásuknak mindhárman olyannyira hangot adtak, hogy majdnem ők fizették a Sorossal való vacsorát a Múzeum Kávéházban".

„Ez utóbbi kevéssé valószínű, mert emlékeim szerint nem volt nálam pénztárca” – válaszolta megkeresésünkre Ungár, sőt, arra sem emlékszik, hogy az asztaltársaság tagja lett volna Kövér László. „Lehet, hogy ott volt, lehet, hogy nem” – tette hozzá és szerinte az időpont sem biztos, mivel ’92-ben már nem voltak vele Orbánnak nagyreményű tervei, ellentétben ’91-gyel. Akkor még „Orbán gondolkozott azon, hogy a párt vagy a frakció vezetésébe bevesz, talán ezért is kerülhettem én is a szűk körű vacsoraasztalhoz.” 

Arra sem emlékszik, „bár ettől még mondhatta”, amit a sajtóinformációk szerint Orbán idézett Kötcsén, hogy Soros szerint a konzervatívokat kell már csak legyőzni, bár azt nem tartja kizártnak, hogy Csurka kapcsán szó lehetett az MDF-en belüli mozgásokról.

Azt viszont hangsúlyosan állítja, mind ma, mind akkoriban, hogy önmagát konzervatív liberálisnak tartja. „Borzasztóan fontos lett volna, ha Orbán egy európai konzervatív politikát vitt volna az elmúlt 11 évben.”  

Hogy miért emlegeti fel most hajdani liberális önmagát a miniszterelnök, az Ungár Klára előtt is rejtély, „ezen már egy napja gondolkozom”. Főként annak ismeretében, hogy Orbán Viktor 1994 óta soha semmilyen kontextusban nem említette a nevét, „’93-ban is csak egy állandó jelző kíséretében, ami az ’áruló’ szó volt”. Mindössze tippelni tudott, ez pedig szerinte: Orbán esetleg azt akarta ezzel demonstrálni, hogy már akkor sem volt konfliktusmentes a kapcsolata Sorossal. 

Egy lényeges momentumot viszont fel tud idézni, ami érezhető feszültséget jelentett Soros és Orbán között. „Ez pedig az a kérdés volt, hogy mennyire kell a hatalmat akarni. Gondolom, nem mondok meglepőt azzal, amit Orbán képviselt, hogy ha valaki sikeres akar lenni a politikában, akkor nagyon kell akarnia a hatalmat”.  

A szűk körű vacsora arról szólt, hogy beszélgessenek a világ dolgairól a filantróp üzletemberrel, mivel „fontos leszögezni, hogy Soros akkor még a Fidesz egyik támogatója volt, Orbán maga is Soros-ösztöndíjas volt, a pártot is segítette, ez nyilvános volt. Ezért mindketten nagyon udvariasan viselkedtek. Azt tudni kell, hogy Orbán tudott nagyon disztingváltan viselkedni, legalábbis én ezt tapasztaltam 1993-ig.”

„Orbánnak nyilván fontos volt, hogy egy potenciális támogatóval jó viszonyt alakítson ki. Akkor nyoma sem volt a mai ellentétnek, Soros György nem számított annak az ellenségnek, amit pár éve kreáltak belőle” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Ungár Klára.