Közösen lép fel a magyar közmédia orosz propaganda-szajkózása ellen a TASZ és a Political Capital

HírKlikk 2022. március 31. 20:00 2022. márc. 31. 20:00

Az Európai Unió betiltotta az orosz propagandát, de a magyar közszolgálati orgánumok továbbra is akadálytalanul használják azok tartalmait. Ez ellen most fel akar lépni a TASZ és a Political Capital. Erről ír az Euractiv.

Az EU megtiltotta az orosz állami Szputnyik és RT műsorszórók bármiféle tevékenységét az unió területén, és ezzel a tagállamok sajtója sem használhatja fel az orosz műsorszórók tartalmait. A magyar közszolgálati média azonban továbbra is rendületlenül használja forrásként az orosz propagandát, és kritikátlanul terjeszti az orosz dezinformációt – írja az Euractiv, amely beszámol arról, hogy a TASZ és a Political Capital felszólítja az EU Bizottságát: gondoskodjon arról, hogy egy tagállam közszolgálati sajtóját ne lehessen hátsó ajtóként használni a tiltott háborús propaganda terjesztésére.

A jelentés idézi a Politcal Capital  elemzőjét, Szicherle Patriot, aki kifejtette, „Háborús időkben rendkívül fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, különösen, ha az agresszió a szomszéd országot sújtja, és az agresszor Oroszország igyekszik a háborúért való felelősséget Magyarország szövetségeseire hárítani. Ha a hazai politikai szereplők a magyar társadalomban terjesztik Moszkva bizonyíthatóan hazug állításait, akkor ezzel az ország az agresszort erősíti. Nem megengedhető, hogy a magyar közdiskurzusban gyökeret eresszen az a moszkvai narratíva, amely szerint nem Moszkva felelős a háború kitöréséért”.

Forrás: Hírklikk