Krekó Péter pert nyert a Magyar Nemzet ellen

HírKlikk 2021. február 19. 21:30 2021. feb. 19. 21:30

A Magyar Nemzetnek helyreigazítást kell közölnie amiért eltorzítva számolt be a Political Capital vezetőjének, Krekó Péternek egy Politicóban megjelent nyilatkozatáról.

A politikai elemző a Politicónak nyilatkozva azt mondta, „Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.” A december 26-án megjelent írást a Magyar Nemzet a december 29-i számában úgy értelmezte: Krekó Péter azt javasolta, hogy az ellenzéki pártok indítsanak oltásellenes kampányt. Ezután a félremondatott mondatot felkapta a kormánypárti sajtó, Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája például „az elmúlt évtizedek legnagyobb gazemberségének nevezte” a politikai elemző szavait. Bayert, ahogy Menczer Tamás külügyi szóvivőt is, Krekó feljelentette rágalmazás miatt.

A helyreigazítási perben meghozott elsőfokú ítélet szerint a kormánypárti lap „a nyilatkozat lényeges elemeinek eltorzításával és elhallgatásával” abban a hamis színben tüntette fel, hogy „Krekó Péter a baloldali pártok számára azt a stratégiát javasolja a választásokra, hogy kezdjenek oltásellenes kampányba”. Az ítélet szerint a helyreigazításban közzé kell tenni azt is, hogy a cikkben „a baloldali kampány és annak stratégiája szóba sem kerül”, Krekó a nyilatkozatában csak a kormányt kritizálta, mert az szerinte a hivatalos uniós oltás népszerűségét is aláásta az orosz vakcina propagálásával.

A Magyar Nemzet védekezést nem terjesztett elő a bíróságon, a lap jogi képviselője meg sem jelent a tárgyaláson – írja a Telex a Political Capital közleményére hivatkozva.