Kubatovnak beletört a bicskája az FTC keménymagjába

Föld S. Péter 2021. november 23. 15:00 2021. nov. 23. 15:00

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az Israel Hayom napilapnak nyilatkozott. Az interjút ismertető Szombat című folyóirat közlése szerint a klubelnök azért utazott Izraelbe, hogy elérje Tóth-Potya Istvánnak, az FTC legendás játékosának (később edzőjének) a Jad Vasem által adományozott Világ Igaza kitüntetését. Tóth a vészkorszakban számos zsidó származású ember életét mentette meg, amiért 1945. február 6-án a Gestapo kivégezte. A rossz hírű, rasszizmusáról és rendbontásairól elismert Fradi-közönség egy része nagy utat járt be, míg elfogadta, hogy a csapatban sok külföldi, köztük számos színes bőrű futballista játszik.

„Most valami megváltozott a klub körül, egészen más a légkör. A tetovált és bőrfejű ultrák most azt mondják Tóth-Potya Istvánról, hogy ő a mi hősünk” - jelentette ki Kubatov. „Kemény munkába került, míg eddig eljutottunk”, tette hozzá, az izraeli lapnak adott interjúban. Az FTC elnöke nem rejtette véka alá, hogy a közönségüknek még nem is oly régen nagyon rossz híre volt.

Egy évtizede az olyan dalok éneklése, mint az „Indul a vonat Auschwitzba” vagy a színes bőrű játékosok majomként gúnyolása mindennaposnak számítottak az FTC stadionjának lelátóin, de aztán elhatározták, hogy véget vetnek ennek. „Először szép szóval igyekeztem meggyőzni az ultrákat, de amikor kiderült, hogy ez nem működik, intézkedni kezdtünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a rasszizmust” – idézi a Szombat Kubatov Izraelben adott interjúját.

Kubatov kénytelen volt belátni, hogy hiába igyekezett szép szóval hatni a kemény mag képviselőire, nem járt sikerrel. „Amikor hallottam ezeket a rasszista énekeket, összeszedtem a legkeményebb szurkolóinkat, és megpróbáltam beszélni velük. Megkérdeztem őket: ti tényleg elhiszitek azt, amit a stadionban énekeltek?”

Miután a kérdezettek igennel válaszoltak, a klubelnök megértette, hogy ezen a problémán rábeszéléssel nem fog tudni változtatni. A legádázabb, legkezelhetetlenebb szurkolókat kitiltották ugyan a stadionból, ám azok válaszul a klubelnök otthona előtt tüntettek, a stadion előtt pedig azokat inzultálták, akik belépőjeggyel mentek ki a meccsekre.

Kubatov úgy látja, hogy az antiszemitizmus és erőszak elleni küzdelemben a legfontosabb a tisztességesség volt. Az, hogy amit mondott, komolyan gondolta, és végig ahhoz ragaszkodott. „Ezt tanácsolnám a hasonló gondokkal küszködő kluboknak is”, mondta a klubelnök, aki mindehhez hozzátette, „Végül győztünk, de még nem értünk a folyamat végére, és állandóan ébernek kell lennünk”.