Kulka János visszatért a színpadra

HírKlikk 2024. október 4. 04:45 2024. okt. 4. 04:45

Thomas Mann darabja, a Halál Velencében nem először látható színpadon, de ebben a formában még biztosan nem találkozott vele a közönség – hangzott el a Spirit FM Kult-ÓRA című műsorában.

Csuja László mostani rendezésének, a Halál Velencében című darabnak az az egyik érdekessége, hogy Kulka János végig beszél benne, de nem a színpadon – derült ki a Spirit FM Kult-ÓRA című másorából.

Az előadásnak különleges rendszere van, hiszen egy olyan hanganyagot használnak fel, amit Kulka János mondott fel még 2006-ban hangoskönyvként. Ebből hangzanak el részletek, miközben a színpadon ezekre reagál.

Két fontos részlete van ennek a darabnak, az egyik a Halál Velencében hangoskönyv, a másik a színpadon zajlik, ahol Kulka János karmestert alakít, és az előadás azzal játszik, hogy Kulka János, mint színész hallgatja a saját régi hangját és eközben azt is felveti a történet, hogy ez a karmester hallgatja a múltját. Az irodalom és a művészet összefonódik a személyes sorssal, ettől kap egy különleges hangulatot a darab – magyarázta Csuja László, aki egyfajta belső hangulatot rendezett a színpadra Kulkának.

Azt tartja izgalmasnak a rendező, hogy úgy is lehet nézni, hogy a darab a karmester belső hangja, de úgy is lehet nézni, hogy Kulka János hallgatja Kulka János régi hangját – ez a két dolog egyszerre működik, tette hozzá Csuja László.

Sokan megrendítőnek, megrázónak, felemelőnek tartják az előadást – mondta a műsorvezető, Rónai Egon.

Az eddigi alkotói életútjának az egyik legjelentőségteljesebb tapasztalatának nevezte a közös munkát Kulka Jánossal Csuja László.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom