Kunetz: aki kínai vakcinát kapott, az továbbra is úgy védekezzen, mint aki nincs beoltva

HírKlikk 2021. április 11. 20:15 2021. ápr. 11. 20:15

Az egészségügyi szakértő szerint, amíg nem tisztázódik a helyzet a Siopharm hatékonyságával kapcsolatban, addig a kínai oltóanyaggal beoltottakat nem lehet a védettek közé számolni.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, már a kínaiak is elismerték, hogy nem elég hatásos a vakcinájuk. Gao Fu a kínai Népegészségügyi Központ vezetője a szombati csengtui sajtóértekezletén azt mondta, hogy a kínai koronavírus-ellenes vakcináknak „nem túlságosan magas a védelmi képességük”, s a hatás fokozása érdekében a kormány fontolgatja az oltások keverését.

A hírre Dr. Kunetz Zsombor a közösségi oldalán reagált.

„A cikkek szerint a kínai Népegészségügyi Központ vezetője, Gao Fu azt nyilatkozta, hogy a kínai vakcinák tekintetében „nincs túl magas védettségi arány" – ami azt jelenti, hogy a beoltottak között nem lesz nagyon magas arányú azon személyek száma, akik védettek lesznek a fertőzéssel szemben, azaz nem kapják el a vírust. (Hogy ez pontosan mit jelent a megbetegedések súlyosságát tekintve, arra sajnos nincs adat. Éppen ez a probléma ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, hogy ezeket a információkat a fázis III-as vizsgálata hiányában nem ismerhetjük)” – olvasható bejegyzésében.

„Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet. Egyrészt erre valószínűleg majd más vakcinákkal „rá lehet oltani", vagy hatékonyságát egy harmadik oltással lehet fokozni” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Kunetz kiemeli, hogy a mostani helyzet megmutatja, hogy mindig rossz, „amikor a politika próbál meg tudományosat játszani úgy, hogy átlép a szakértőkön”. A szakértő arra is kitér, hogy „közel sincsen annyi beoltott ember itthon, amiről az állami média tudósít, hiszen a legjobb esetben is a kínai vakcinával oltottakat – amíg a helyzet nem tisztázódik – nem lehet ideszámítani”.

A szakértő azonban továbbra is biztat mindenkit arra, hogy vegye fel az oltást, akkor is, ha az a kínai.

„Tehát egyrészt mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára” – összegzi Kunetz.

Forrás: Facebook