Már a kínaiak is elismerik: nem elég hatásos a vakcinájuk

HírKlikk 2021. április 11. 16:13 2021. ápr. 11. 16:13

Ritka beismerés hangzott el a kínai járványügyi szervezet részéről: Gao Fu igazgató szombati csengtui sajtóértekezletén azt mondta, hogy a kínai koronavírus-ellenes vakcináknak „nem túlságosan magas a védelmi képessége”, s a hatás fokozása érdekében a kormány fontolgatja az oltások keverését.

Minderről az AP amerikai hírügynökség számolt be, emlékeztetve arra, hogy Kína már többszázmillió vakcinát értékesített szerte a világban, miközben igyekezett gyengíteni a bizalmat a nyugati oltások hatékonyságában.

Gao a következőt mondta: „formális megfontolás tárgya jelenleg a kérdés, vajon használjunk-e eltérő technikai megoldásokat alkalmazó vakcinákat az oltakozás során”.

A kínai fejlesztésű Sinovac vakcina a brazil kutatók szerint csupán 50,4 százalékos védelmet kínál a fertőzés hatásai ellen – a Pfizeré 97 százalékosat.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Kína még nem hagyott jóvá egyetlen nyugati vakcinát sem. 

Április 2-áig bezáróan 34 millió ember kapta már meg a két dózist a hagyományos technológiával készülő kínai vakcinából, 65 millióan pedig még csak az első adagon vannak túl.  

Szakértők szerint a vakcinák kombinálása, illetve egymás utáni beadása növelheti a hatékonysági rátát. Világszerte folynak ilyen kísérletek, Nagy-Britanniában például a Pfizer és az AstraZeneca bevonásával – emlékeztet az AP.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy Magyarországon az Orbán-kormány által óriási, az ország vezetői főszereplésével folytatott kampánnyal propagált, hagyományos technológiával készített, az európai hatóságok által jóvá nem hagyott Sinopharm vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett az országba. Azt már az ECDC Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb, mai adataiból tudjuk, hogy ebből 970 ezret már fel is használtak. 

Nálunk nem vizsgálták – vagy ha igen, nem tették közzé az eredményét –, hogy milyen a hatékonysága. De azt már tudni, hogy több országban már harmadik oltást is szükségesnek tartanak. A napi.hu írta: például meg, hogy az Egyesült Arab Emírségekben is három  adag Sinopharm vakcinával oltanak sokakat, Szerbiában is bevezetik a gyakorlatot, ugyanis több oltottnál a második adag után sem indult be az antitest termelés.

 
Forrás: Hírklikk