Kunhalmi: A Fidesz „kétarcú” politikát folytat, ezért maradhat Demeter a pozíciójában

HírKlikk 2020. december 1. 15:10 2020. dec. 1. 15:10

Az MSZP társelnöke nem tartja elégnek, hogy a miniszeri biztos törölte a sértő cikkét és a Facebook-oldalát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Start vendégeként beszélt Demeter Szilárd publicisztikájáról és annak következményeiről.

Kunhalmi szerint nem elég, hogy törölte a publicisztikáját a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője.

„Az, hogy Orbán Viktor nem vonta vissza pozíciójából, az azt jelenti, hogy azonosságot vállal Demeter Szilárddal” – értelmezte a helyzetet az MSZP társelnöke, aki hozzátette, hogy a miniszterelnök hangoztatja, hogy zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, ennek ellenére mégis minden évben „rajta kapjuk”, hogy ez nem igaz. Ez a mostani eset is jól bizonyítja ezt.

Bajnai nyílt leveléről jó véleményen van Kunhalmi, szerinte egy volt miniszterelnöknek meg is kell szólalnia ilyen helyzetekben.

„Azonban mindenkinek, aki megszólalt az ügyben, van egy nagy problémája, mégpedig az, hogy a Fidesz „kétarcú” politikát folytat, egyszerre filoszemita és antiszemita, egyszerre fordul a zsidóság felé jó barátként – ha például Köves Somlóval kell megjelennie Orbán Viktornak – és egyszerre használja fel a zsidóságot antiszemita felhangokra, hogyha mondjuk „Soros-kampányt” kell csinálni” – hívta fel a figyelmet az MSZP társelnöke a Fidesz politikájának kettősségére és hozzátette, hogy amennyiben a Fidesz tényleg zéró toleranciát vállalna, akkor nem csak Demeternek kellene lemondania, hanem például visszavonni Raffai Ernő, történész és kutató kitüntetését, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, amelyet a kormány adott neki, mert Raffai szélsőjobboldali elméleteket hangoztat.

„Azt kell megértenünk, hogy ez a kétarcúság jellemzi a Fidesz politikáját, sőt az én véleményem szerint inkább Raffaival és Demeterrel ért a kormány egyet, csak ezt még nem vallhatja be nyíltan” – fejtette ki Kunhalmi.

Az MSZP társelnöke úgy látja, hogy nem lesz következménye Demeter kijelentéseinek, de ha mégis lesz, akkor az annak is köszönhető, hogy Trump elvesztette a választásokat, vagy annak, hogy Európában nem tört még be az a szélsőjobb, ahogy Orbán szeretné.