Kunhalmi Ágnes a belügyminiszterhez fordult a fideszes elitképző középiskolás programja miatt

HírKlikk 2023. november 3. 17:45 2023. nov. 3. 17:45

A 100 többletpontból 15–70 is járhat azoknak a középiskolásoknak, akik elvégzik a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke emiatt az oktatást is felügyelő Pintér Sándorhoz fordult, arra keresve a választ, mit tesz a belügyminiszter a középiskolások célzott politikai befolyásolása ellen. 

Október közepén a Partizán tudomására jutott, hogy az egyetemi felvételin a 100 többletpontból 15–70 is járhat azoknak a középiskolásoknak, akik elvégzik a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját. 2024-től a győri Széchenyi István Egyetemen, később pedig a Szegedi Tudományegyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, valamint a Miskolci Egyetemen is pontot fog érni a programban szerzett bizonyítvány. A programban résztvevők több pontot kapnak, mint aki letesz egy nyelvvizsgát (ami 36–50 többletpontot ér), de az emelt szintű érettségi is kevesebb, csupán 50 többletpontot jelent. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a belügyminiszterhez fordult az ügyben. A szocialista politikus sajtóhírekre hivatkozva, azt írta az írásbeli választ igénylő kérdésében: „az MCC Középiskolás Programjának keretében szervezett programokon és képzéseken közéletileg átszínezett oktatás zajlik. A történelmi, környezetvédelmi, társadalmi vagy politikai jellegű témákat feltehetőleg egyoldalúan, ellenvélemény bemutatása nélkül mutatják be a résztvevőknek”. 

A Partizán szerint a Középiskolás Program online kurzusai még jellemzően ideológiamentes, általános tudást adnak át, viszont a klubdélutánokon és „KP szombatokon” már közéletibb tanítás és gondolkodás zajlik, ahol egyoldalúan, ellenvélemény nélkül prezentálnak különböző közéleti témákat a résztvevőknek. A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a szakmai klubdélutánok célja a tanulás mellett a közösségépítés is. A lap leírása szerint az idén 27 éves, immár 7300 diák képzését végző Mathias Corvinus Collegium „az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye”, amelynek középiskolás programja 2002 óta működik. Az idei tanévet több mint 4500 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben; a résztvevők száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években.

Kunhalmi Ágnes a fentiekre tekintettel a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándornak:

  1. Milyen ehhez hasonló középiskolás programok működnek még az országban, ahol többletpontokat lehet szerezni a felvételihez?
  2. Ki adhat felhatalmazást ilyen jellegű befolyásolásra, az MCC vagy más programok hirdetésére az iskola falain belül?
  3. Ön szerint joguk van-e elvárni az állam által biztosított politikailag semleges iskolai oktatást a diákoknak – szülőknek – tanároknak?


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom