Kunhalmi Ágnes: az MSZP-ben megvan az erő, hogy új hazai baloldalt építsen fel

HírKlikk 2023. szeptember 9. 20:00 2023. szept. 9. 20:00

Pénteken Kecskemétre érkezett az MSZP „Jóléti Magyarország” című fórumsorozata. Délelőtt Gurmai Zitával, az MSZP frakcióvezető helyettesével és Molnár Zsolt pártigazgatóval lehetett beszélgetni. A délutáni fórumon pedig felszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, dr. Kis Andrea, az MSZP elnökségi tagja, Korózs Lajos, az MSZP alelnöke, valamint Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke, a rendezvény házigazdája.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy azért is nagyon fontosak az ilyen utcai kitelepülések, mivel így a résztvevők a délutáni fórumra már értékes és hasznos gondolatokkal, tapasztalatokkal gazdagodva érkezhetnek.

„Kedvenc városaim egyikében vagyok Kecskeméten, ahol a nagymamám és a keresztszüleim is éltek, ezért mindig örömmel jövök” – nyilatkozta Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke, aki szerint az országot járva, beszélgetve a helyiekkel lehet csak igazán szembesülni azzal, hogy milyen nehéz helyzetben élnek vidéken az emberek.  

Az utcafórum után az MSZP politikusai a nőtagozat és a nyugdíjas tagozat első közösen megtartott rendezvényén vettek részt. Az eseményt Kiss Gábor moderálta a nyugdíjas tagozat részéről, és felszólalt az MSZP több országos politikusa is, többek között Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója, aki beszédében lelkesítette az egybegyűlteket. 

Délután került sor az MSZP „Jóléti Magyarország” országjáró fórumára, ahol Király József, a rendezvény házigazdája köszöntötte a megjelenteket. A jövő évben választások lesznek hazánkban, az önkormányzati választások során az ellenzéknek az emberekkel és az adott település jövőjével kell foglalkozni. A választásokon pedig „olyan jelölteket kell állítani, akik világos jövőképpel rendelkeznek” – fogalmazott Király József.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke felszólalásában elmondta, hogy „az MSZP-ben megvan az erő, hogy új hazai baloldalt építsen fel”, a skandináv államok modellje pedig éppen azt a példát mutatja meg, hogy a korábbi hibákat nem szabad elkövetni, nem szabad megszorító politikát folytatni. „Ami jó gyakorlat, azt viszont haza kell hozni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke emlékeztetett, hogy hazánkban jövőre az uniós és az önkormányzati választást is egy napon tartják majd, amelyre korábban még nem volt példa. A választásoknak pedig kettős tétje lesz, hiszen az ellenzék 2024-es választásokon való szereplése döntően befolyásolhatja majd a 2026-os választási esélyeket is, valamint az is eldől, hogy Orbán Viktor tovább tudja-e növelni az új jobboldali erők mandátumszámát az Európai Parlamentben.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy konszolidált, összetartó ellenzékre van szükség, hiszen amíg ma a hazai ellenzék szétaprózódott, addig a Fidesz egységes. Ebben a választójogi rendszerben az összes ellenzéki párt vezetésének fel kellene ismernie a helyzet súlyosságát, hiszen a szavazók is tisztán és világosan látják, hogy egy ilyen helyzetben mi volna a tennivaló.

„Az MSZP el fog jutni az emberek szívéhez”, a választásokon pedig harcolni kell majd, mert komoly tétje van – összegzett Kunhalmi Ágnes.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke elmondta, hogy a pártnak van programja és jövőképe, olyan országot kell felépíteni, mint ami az északi államokban már megvalósult.

A magyaroknak is joguk van a tisztességes fizetéshez, hogy ne két-három helyen kelljen dolgozniuk ahhoz, hogy egy munkavállaló át tudja vészelni a hónapot. El kell mondani az embereknek, hogy joguk van ahhoz, hogy jóléti államban éljenek, mert a magyarok sem kevesebbek, mint bármely fejlett európai állam polgárai. Az MSZP alelnöke emlékeztetett, hogy a jóléti állam létrahozását is el lehetett volna már kezdeni, hiszen rengeteg magyar startup vállalkozást lehetne támogatni abból a 700 milliárd forintból, amelyet a kormány az akkumulátorgyárak támogatására ad. 

Dr. Kis Andrea, az MSZP elnökségi tagja elmondta, hogy az ellenzék részéről aki nem tud egységben kiállni, az történelmi bűnt követ el. A tavalyi választások előtt akik kimerészkedtek a „csigaházukból”, még azok is visszavonultak, látván a kormány mindent elnyomó politikáját, ezért „ha már az ellenzéki politikusok sem állnak ki egységesen, akkor kiben bízhatnak az ellenzéki szavazók”, akik egy jobb országban reménykednek? – tette fel a kérdést dr. Kis Andrea. A NER rendszerét téglánként kell lebontani, Lázár János Horthy Miklóst méltató szavai ellen pedig tiltakozni kell – összegzett az MSZP elnökségi tagja. 

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott, az ország egyre nehezebb helyzetben, a munkavállalók pedig egyre kilátástalanabb helyzetben vannak.  „A magyar emberek nagyon sokat dolgoznak, piszkosul keveset pihennek, borzasztó az egészségügyi állapotuk, és korán meg is halnak” – fogalmazott Korózs Lajos. Hazánkban rendkívül alacsony bérért dolgoznak az emberek, most már a környező országokat is utol kell érni, mert előttünk járnak a fizetések tekintetében. Európában egyedül a bolgárok keresnek kevesebbet, ráadásul ezért az alacsony bérért is rendkívül sokat kell dolgozni. „A férfiak 46 százaléka a nyugdíjkorhatár előtt meghal, mert halálra dolgozza magát” – fogalmazott az MSZP alelnöke. Korózs Lajos emlékeztetett, hogy a kormány százezrével fogja idehozni a külföldi vendégmunkásokat, akikkel le fogják verni a magyar munkavállalók bérét, és szét fogják verni a munkavállalók kollektív képviseletét, amelyek az alapvető munkavállalói jogokat garantálták a dolgozók számára.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom