Kurz und gut

HírKlikk 2019. április 23. 14:35 2019. ápr. 23. 14:35

Míg nálunk Balog Zoltán tiszteletes (ex-miniszter) két évtizedes rendíthetetlen és hősi harc után – némi miniszterelnöki segédlettel – elérte, hogy Nagypéntek munkaszüneti nap legyen, addig nyugati szomszédunk konzervatív kormánya 2019. február 26-án úgy döntött, hogy Ausztriában a Nagypéntek a továbbiakban nem lesz munkaszüneti nap. A munkavállalók vallásuk gyakorlására szabadnapot vehetnek ki, ez pedig „személyes ünnepnapnak” minősül. Sebastian Kurz kancellár (ÖVP) korábban azzal indokolta a változtatást, hogy az a lakosság nagy részét, 96 százalékát nem érinti.

A döntést megelőzően a néppárti-szabadságpárti koalíció tagjai számos konzultációt folytattak különböző felekezetek képviselőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy az idén választott új megoldás - legalábbis kormányzati tisztségviselők szerint - „tiszta helyzetet, jogegyenlőséget és jogbiztonságot teremt, emellett összhangban van a korábbi Európai Bíróság ítéletével”, amely alapjában tiltja a vallási alapú megközelítést.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a jövőben az engesztelés napja (Jom kippur) sem lesz automatikusan munkaszüneti nap a zsidók számára: aki az idén október 8-9-re eső ünnepen vallását szeretné gyakorolni, annak is szabadnapot kell kérnie.

Korábbi elemzés (Új Ember – katolikus hetilap) szerint: több osztrák (82,8%), mint magyar (54,7%) mondja magát valamely egyház tagjának, és több osztrák (64,1%), mint magyar (55,0%) mondja, hogy vallásos. Ausztriában magasabb a templomba járók aránya (hetente: 16,6, legalább havonta: 28,9%), mint Magyarországon (9,0, illetve 15,4%).

 A „személyes ünnepnapnak” hívott szabadnapot a dolgozóknak a jövőben 3 hónappal korábban kell bejelenteniük munkáltatójuknak - 2019-ben ez a határidő természetesen rövidebb volt. A kiadott „személyes ünnepnapon” a cégek csak halaszthatatlan üzemi okból hívhatják be szabadnapos dolgozójukat, akiknek joguk lesz eldönteni, beállnak-e aznap dolgozni. Aki ezen a szabadnapján a munkaadó kérésére mégis munkába áll, arra az ünnepnapi javadalmazás szabályai fognak vonatkozni.

A kiadott „személyes ünnepnapon” végzett munka miatt kiesett szabadidőt később egy másik szabadnappal kell pótolnia a munkáltatónak. A kereskedelmi szakma is elégedett: "Nagypénteken, a belföldi kereskedelem nagyon elfoglalt napján, Ausztriában az üzletek nyitva maradhatnak - és ez jó dolog" - mondta Peter Buchmüller, a Kamara Kereskedelmi Szekciójának elnöke.

Az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) támogatta az új nagypéntekre vonatkozó megállapodást. Főtitkára úgy ítélte meg, hogy "egy nagyon komplex problémára" ésszerű kompromisszumot találtak és salamoni döntést hoztak. Jelenleg egy méltányos és világos megoldás van érvényben, amely nem terheli túl a gazdaságot és nem sérti a jogbiztonságot. A gyakorlatban pedig senki sem került rosszabb helyzetbe. Te, Boldog Ausztria…….!

Szerző: Dr. Dávid Ferenc