Lábon lőtte magát a kormány: a magyarok nem kérnek az idegenekből

HírKlikk 2023. november 6. 15:15 2023. nov. 6. 15:15

A munkaerőhiány miatt Orbán Viktor külföldről akar behozni munkaerőt, ám a lakosság egy része ellenzi, mert hat a kormány idegenellenes politikája. A hatóságok azzal dicsekszenek, hogy az év eleje óta mindössze 26 menedékkérelemnek adtak helyt, ami páratlanul kevés. Európa ez idő alatt összesen mintegy 800 ezer embert fogadott be, ezen belül Ausztria 43 700-at.

A Kurier cikke szerint az alacsony magyar adat azzal függ össze, hogy kizárólag Belgrádban, illetve Kijevben lehet ilyen folyamodványt előterjeszteni. A miniszterelnök nem törődik azzal, hogy ez a gyakorlat az uniós jog alapján törvénysértő. Ám a hatalom most lábon lőtte magát a migráció elutasításával, mivel elfogyott a hazai munkáskéz, viszont alighanem a közvélemény ellenállásán megbukott az a törvénytervezet, amely engedélyezte volna ázsiai és latin-amerikai vendégmunkások importját. A javaslat felsorolta mind a 17 országot, amelyre vonatkozott volna az engedély, ám a Fidesz váratlanul visszavonta az indítványt.

A magyarok egy része nem kér az idegenekből. Még a liberális budapesti városvezetés sem pártolja, hogy Ázsiából jöjjenek buszvezetők, mert nem tudnak magyarul, illetve üzembiztonsági megfontolások is felmerülnek. Debrecenben tiltakozások vannak a kínai CATL ott épülő akkugyára ellen, mert oda 9000 embert hoznának a határon túlról, bár még nem világos, honnan. A Jobbik szerint ha ennyi dolgozót telepítenek be, akkor ott migránsgettók jöhetnek létre.

Sokáig csak a fiatalok fordítottak hátat az országnak, de most már mennek minden rétegből, mert rossz a gazdasági helyzet. A kormány ugyan ösztönzi a gyerekvállalást, de az nem segít a mostani munkaerőhiány megoldásában. Úgy tudni, hogy a Fidesz megszigorítaná az előkészületben lévő jogszabályt: vendégmunkásokat csak akkor lehetne igénybe venni, ha a szabad helyekre nem akad magyar jelentkező.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom