Lakner Zoltán: Orbán számításai tendenciaszerűen nem válnak be

HírKlikk 2021. július 26. 15:30 2021. júl. 26. 15:30

Megint olyan szakaszban van Magyarország és az unió kapcsolata, amikor konfliktusok vannak. A népszavazási kezdeményezés ezeket nemhogy nem fogja tompítani, hanem elmélyíti – mondta Lakner Zoltán. A politológus úgy fogalmazott, „ez a dacos politika, a „Bicskéig meghosszabbítjuk" politika, ami jól működik itt Magyarországon, az uniós rendszerben sokkal kevésbé. Ráadásul úgy tűnik, ezek az akciók, mintegy három éve, a Sargentini-jelentés óta és az azóta eltelt időszak alatt folyamatosan, mintha abban segítenének, hogy az európai politikában minél többen rájöjjenek arra, mi zajlik itt, Magyarországon. Még nem elég hatékony az unió fellépése, de jóval hangosabban kárognak ma már, és ez a népszavazás érzékenyíteni fogja az európai politikát arra, hogy sokkal inkább tisztába jöjjön azzal, mi zajlik itt.”

Lakner Zoltán azt nem érti, hová akar ez a dolog kifutni. „Miben reménykedik ezen a ponton a kormány? Hacsak abban nem, hogy a Magyarországon kiváltott politikai hisztéria révén, majd megnyeri a következő választást is, és akkor hiába lesz éppen Franciaország az unió soros elnöke és hiába fog a holland miniszterelnök addig újabb és újabb kemény nyilatkozatokat tenni, Orbán azt mondhatja, az emberek minket megint megválasztottak, el kell viselnetek, hogy megint itt vagyunk.”

A politológus a KlikkTv-ben rámutatott arra, most tényleg úgy néz, ki hogy nem fogunk kapni a helyreállítási alapból. „A norvég pénzek elosztására sem fog sor kerülni. Önmaga felfújásán túl – amit a kormány szokott gyakorolni –, ez most azért érdekes helyzet, mert minden ponton mínusz van és nem nagyon látni, miként lehet ebben visszafordulni.”

A politológus felhívta a figyelmet a német szálra is. „Németországban választás lesz szeptemberben, jó esély van arra, hogy a zöld párt az uniós pártokkal alakít koalíciót. Ez gyökeresen át fogja alakítani nemcsak a külpolitikát, hanem a gazdaságpolitikát is. Például azok a nagy német multicégek – köztük az autógyárak –, amelyeknek az itteni jelenléte döntő fontosságú – és az ő kiszolgálásuk is – a magyar kormány számára, nem biztos, hogy otthonról annyi támogatást fognak kapni, mint amennyit most, és nem látom, hogy a magyar kormány erre az időszakra felkészült volna. Vagy van még egy német vonatkozás. A Weber körüli vitáknak az egyik fontos hozadéka volt, hogy a magyar kormány az egyik legfontosabb szövetségesét, a Keresztényszocialista Pártot elveszítette. Ezek egyértelműen mozgástérszűkítő tényezők és ez is az oka annak, hogy Orbán kimanőverezi magát a szélsőjobboldalra és ott olyan pártokkal kell szövetkeznie, amelyek nincsenek kormányon.”

„Orbán folyamatosan rosszul méri fel az európai erőviszonyokat. Van tapasztalata 2010-et követően, hogy nagyjából bármit le tud tolni az európai vezetők torkán, de 2019-ben, az Európai Parlament választásán történt egy átbillenés – éppen ellenkező irányba, mint ahogy Orbán várta volna.”

„Tendenciaszerűen nem válnak be Orbán számításai.”

Lakner Zoltán elismerte, hogy Orbán jó taktikusnak bizonyult, jól ki tudja használni az ellenfeleit, „de, ha nem tudja teljes mértékben kontrollálni azt a játékteret, amelyben mozog, akkor elég gyakran követ el hibákat, és ennek van tanulsága a magyar politikai életre nézve is. Például, ha az ellenzék képes témákat bevinni a politikai térbe – mint például a Fudan Egyetemet –, és azt a kormány nem tudja kontrollálni, ugyanúgy hibákat tud elkövetni, mint az európai színtéren.”

A politológus szerint a népszavazás beleillik abba tudatos szélsőjobboldali ideológiai építkezésbe, amit Orbán folytat. „Ez több, mint elterelés, mert, hogy kitől vesszük el egy társadalomban az emberi méltóságát, ez a politika alapkérdései közé tartozik. Egyértelmű, ha Orbán ideológiai fegyverhez nyúl, akkor mindig ehhez nyúl és mindig egyre szélebbre megy. Ebben van tendencia, de gyenge ötlet, hogy az LMBTQ témáról, meg a meleg-közösség elleni támadásokról alaptörvény-módosítással, nemzeti konzultációval, törvénnyel lehúztak három bőrt, most még népszavazás is lesz róla. Biztos lehet erre mozgósítani a Fidesz szavazótábort, de a dolognak izzadtságszaga van.”

Mozgósítási verseny lehet a választás – tette hozzá.

„Hogy ebbe belezavarhat-e az előválasztás, azt nem tudni. Van, aki azt mondja, ha a Fidesz diktálja a tempót és témát, akkor nyilván agyoncsaphatja az egész előválasztást, ha tényleg január-februárban lesz, akkor nem zavar be.”