Lantos Gabriella: vakcina van, a nemzeti tragédia elkerüléséhez az oltást kell jól megszervezni!

Millei Ilona 2021. március 21. 14:30 2021. márc. 21. 14:30

Orbán Viktor pénteken azzal büszkélkedett, hogy Magyarországon eddig (december vége óta – a szerk.) 1,5 millió embert oltottak be, és azzal kecsegtetett, ha a beoltottság eléri a 2,5 milliót, akkor lehet kezdeni a nyitást. Vagyis a nyitásig még két hónapot kell várni. Csakhogy nincs vakcina, ezért újra Kínából meg az oroszoktól kell venni. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa szerint viszont Magyarországon nincs vakcinahiány, az folyamatosan érkezik. A keleti vakcinák beszerzése csak újabb pénzcsapolás. A legfontosabb teendő ma a kommunikációs harc helyett az oltás megszervezése. Az Új Világ Néppárt elkészítette oltásszervezési javaslatát, és ingyen felajánlja a kormánynak, hiszen itt most nemzeti tragédiát kell elhárítani. Az egészségpolitikus szerint már most nagyon közel vagyunk a 20 ezer elhunythoz, és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy elkerüljük a 30 ezret.

Tényleg igaz az, hogy nincs elég vakcina Magyarországon?

A raktárakban egymillió felesleges vakcina áll, amelyek oltását nem tudják megszervezni. Amíg ezt az egymillió beoltják, addigra április lesz, amikor a most, minden héten érkező Pfizer vakcinák mellé újabb szállítmányok érkeznek, és április közepétől már a Johnson & Johnson szállítmányok is. Vagyis itt semmiféle vakcinahiány nem lesz egy hónapon belül sem. Ezért inkább sürgősen azon kéne mesterkedni, hogy legalább az eddig beszerzett, és minden héten érkező egymillió Pfizer szállítmányból ne legyen több raktáron, mint 300 ezer, mert annyit talán szükséges tárolni a második oltásra. A többit oltsák el, és, mivel közben jön újabb Pfizer, azt is oltsák el. 

Orbán azt is mondta: mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni. Ez megint csak üzleti játék? 

Az biztos, hogy vannak bizonytalanságok az AstraZeneca szállításával kapcsolatban, de áprilisban, májusban már nagyon komoly, milliós tételben fognak érkezni vakcinák. Ezért szerintem a keleti vakcinák újabb beszerzése megint nem más, mint még újabb milliárdok megcsapolása. Hisz még nem oltották el azt a 3 millió oltást sem, ami az országban van. Magyarországon nincs vakcina hiány!

Azt is mondta Orbán, ma Magyarországon nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából, és van terv arra, hogy új oltópontokat nyissanak, ha kell. Amelyik háziorvos úgy gondolja, hogy a rendelője nem alkalmas az oltásra, annak igyekeznek segíteni. Eközben az ellenzéki önkormányzatok oltópontjait pedig nem engedi kinyitni…

Viszont a XVI. kerületét igen. Az az igazság, hogy ennek az embernek egy év alatt nem esett le, hogy mi a járványkezelés. Semmit sem tud róla, nem is érdekli, nem is akarja megoldani. Ő egy kommunikációs harcot akar folytatni a vírus ellen, de a vírus ezen csak nevetgél, és vidáman terjed. Így viszont emberek tízezrei halnak meg, már most nagyon közel vagyunk a 20 ezer elhunythoz, és igen kicsi a valószínűsége, hogy elkerüljük a 30 ezret. És akkor nagyon, nagyon visszafogottan beszélek. Kicsi a valószínűsége a 30 ezer halott elkerülésének.

Orbán azt is kijelentette, ma már bánja, hogy elhitte Brüsszel érvelését, miszerint gyorsabban és jobban megy a beszerzés, ha a tagállamok rábízzák ezt a feladatot. Közölte: ha nyilvánosságra lehetne hozni az EU gyógyszergyártókkal kötött szerződéseit, lehetne látni, mi a vakcinabeszerzés rendje…

Szerintem is nyilvánosságra kéne hozni a szerződéseket. Azt én sem értem, hogy miért nem teszik. Vannak üzleti titkok, amiket ki kell takarni, de szerintem is nyilvánosságra kéne hozni, hiszen akkor ez a rengeteg „rossz hír” keltés mind lekerülne az Európai Bizottságról. Igen, hozzák  nyilvánosságra a szerződéseket! Nagyon jó, hogy ezt tették a Sinopharm és a Szputnyik szerződéssel is, mert innen tudjuk azt, hogy a Sinopharm beszerzés semmi más nem volt – és semmi más értelme sem volt –, mint keresni megint sok tízmilliárd forintot, és oda juttatni azokba a zsebekbe, amelyikekbe kell. Hiszen ezt a mennyiségű vakcinát nem tudja beoltani, mint ahogy az előbb beszéltük most is ott áll egymillió a raktárban. És nem is csak ez a probléma, hanem, hogy nem is gondolhatta semmilyen szakember komolyan, hogy ezt a harmadik hullámot – amelyről világosan látták, hogy jön –, mert Kásler pénteken bevallotta, hogy tudták, hogy jön a brit mutáns, egy, vagy kétmillió ember beoltásával fogják megállítani. És nem volt semmi tervük! Nem volt semmi tervük, ezért ami itt zajlik nem más, mint tömeggyilkosság.

Mi lenne ma a legfontosabb feladat?

Ma az, hogy megszervezzék az oltást, nem az, hogy újabb és újabb vakcinákat szerezzenek be, mert azok jönnek. Ez nem egy atomerőmű tervezés, ez csak körülbelül ötféle, különféle tárolási feltételekkel rendelkező árucikknek az eljuttatása mondjuk ötezer pontra. Bármelyik autógyár megoldja. Hogyha nekik nem jut eszükbe, hogy egy ilyennek a kidolgozásához logisztikai szakembert kell igénybe venni, ha ilyen szakembert nem tudtak szerződtetni, vagy sajnálják rá a pénzt, az Új Világ Néppárt elkészítette oltásszervezési javaslatát, és mi ingyen odaadjuk, hiszen itt most nemzeti tragédiát kell elhárítani. Nemzeti tragédiát, aminek az elhárítására alkalmatlannak bizonyultak.

Bíznak benne, hogy a kormány figyelembe veszi?

Lehet, hogy ez már túl nagy naivitás, de én még mindig azt remélem, hogy azt a kormányzóképtelenséget, és azt a káoszt, amit okoztak, mégiscsak meg akarják oldani valahogy. Ezért ezt mi átnyújtjuk ingyen, használják. Nem hiszem, hogy használják egyébként, de bízom benne. Elküldjük a levelet György István államtitkár úrnak is.

Aki nem engedte Szombathelyen megnyitni az önkormányzat oltópontjait, pedig a háziorvosok kérték…

Igen, azért kérték, hogy ne keveredjenek az egészségügyi intézményben a betegek meg az oltásra várók. Ez is azt mutatja, hogy ezeknek az embereknek, konkrétan a komplett kormánynak halvány gőze sincs arról, hogy milyen egy háziorvosi rendelő, mert még sosem jártak benne, és nem tudják, hogy ott nincsenek gigantikus terek. Az nem a Karmelita kolostor, hanem gyakran egy 50-80 négyzetméteres alapterületű kis épületecske, már a váróteremmel együtt, és van benne egy darab orvosi rendelő, meg jó esetben még egy öltöző a személyzetnek. Itt nincs semmi luxusról szó.

Ha ők egyszer ellátogattak volna egy háziorvosi rendelőbe, akkor rögtön tudnák, hogy miért van szükség ilyen óriási oltóbázisokra, és, hogy az oltást az egész világon nem véletlenül csinálják így. Nem mindenki hülye ám, vannak okosok. Ők azok, akik nem értenek – de tényleg ezt kell mondanom – semmihez. Egy év nem volt elég ahhoz, hogy bármit is megtanuljanak, hogy elhiggyék, hogy komolyan vegyék, hogy jó példákat vegyenek át, a saját nagyon buta fejük után mennek, és ezért rengetegen halnak meg. Az túl van mindenen, ami itt történik.

Az Új Világ Néppárt 14 pontos oltásszervezési javaslata

1.    El kell készíteni majd nyilvánossá tenni és folyamatosan frissíteni kell az oltási tervet az engedélyezett vakcinák szállítási ütemezése és a prioritáslisták alapján.

2.    A prioritáslistát társadalmi vitában kell elfogadtatni, konszenzust teremtve kormányzat, ellenzék és szakmai szervezetek között.

3.    Regisztrációs felület kell létrehozni az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) – minden állampolgárnak saját online profilt kialakítva.

4.    EESZT-ben a betegadatok alapján riportot kell készíteni az idős és a veszélyeztetett krónikus betegekről.

5.    Össze kell állítani a kiemelten veszélyeztetett foglalkozási csoportokba tartozók adatbázisát  és az adatokat szinkronizálni kell az EESZT adatbázisával.

6.    EESZT-ben a betegadatok alapján riportot kell készíteni a nem fertőző és nem krónikus betegekről – életkori bontásban a legidősebbektől a legfiatalabbak felé haladva.  

7.    Városi, járási, kerületi oltópontokat kell kialakítani a helyi önkormányzatok és a helyi egészségügyi szolgáltatók közreműködésével.

8.    Meg kell határozni az oltópontok napi oltási kapacitását és ehhez biztosítani kell az üzemszerű működés feltételeit.

9.    Oltási terv alapján automatikus e-mail-t és sms-t kell küldeni a következő heti regisztráltaknak a hozzájuk legközelebb lévő oltópontokról és az időpont foglalási lehetőségről és azok módosításának mikéntjéről.

10.    A már időpont foglalással rendelkező regisztráltaknak automatikus emlékeztető e-mail-t és sms-t kell kapni a szükséges dokumentumokról, űrlapokról, a helyszínről.

11.    Az oltáson megjelentek dokumentációt az EESZT-ben rögzíteni kell, majd elektronikusan az ügyfél online profiljába feltöltve az ügyfél rendelkezésére kell bocsátani.

12.    Az oltás menetéről heti és havi riportban kell tájékoztatni a helyi és országos döntéshozókat, illetve a közvéleményt.

13.    Az EESZT-ben rögzített összes információ alapján mindenki számára ki kell állítani az európai szabványoknak megfelelő oltási igazolást.

14.    Meg kell határozni azokat a Magyarországon érvényes mentességeket, amik az oltási igazolvánnyal rendelkezőket megilletik.