A voksturizmushoz kapcsolódó piszkos munkát valószínűleg már korábban elvégezték

HírKlikk 2022. február 16. 13:39 2022. feb. 16. 13:39

Évtizedek óta ismert jelenség a voksturizmus, amely 2018-ban látványossá vált, a törvénymódosítás pedig még könnyebbé, még akadálymentesebbé tette. Az, hogy ez Alaptörvényt sért-e vagy sem, huszadrangú kérdés – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában a Political Capital választási szakértője arról, hogy elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzék panaszát a fiktív lakcím létesítését lehetővé tévő törvénnyel kapcsolatban. László Róbert szerint azért van fény az alagút végén.


A szakember emlékeztetett, az, hogy Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselő indítványozta, hogy a választási iroda tegye közzé hétről-hétre a települési szintű adatokat, és bár kevesen számítottak rá, ennek készséggel eleget tett, ez jó jel. December eleje óta minden kedden ezeket az adatokat közzéteszik, hogy lehessen látni, történt-e fiktív lakcímbejelentés, és ha bárhol van kiugrás, az mégiscsak szembeszökő – tette hozzá.

„2018-ban már igényeltünk hasonló adatokat két évre visszamenőleg. Szerettük volna látni, hogy mi történt 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban, nem is heti, hanem havi bontásban, de a Belügyminisztérium alá tartozó nyilvántartó elutasította és nem volt hajlandó kiadni az adatokat. Per is volt, de mindmáig nem érkeztek meg, pedig közérdekű statisztikai adatokról van szó. Egy boldogabb országban ezek ott lennének a honlapon.”

A 2021-es adatokról sincs ilyen hír, de legalább 2021 decemberétől látjuk, hogy mi történik – mondta László Róbert.

„Most az elmúlt hónapokban lényegében semmi különös nem történt, valószínűleg azért, mert a piszkos munkát elvégezték korábban. Az nagyon feltűnő lenne, és támadhatóvá válna, ha az utolsó héten lennének tömeges lakcímlétesítések. Amit most látunk, az a természetes népmozgás.”

A szakértő arról is beszélt, hogy a kelet-magyarországi régióra lennének kíváncsiak, mennyi olyan település van, ahol egy pajtába több százan bejelentkeztek. Hozzátette, a független média még 2018-ban elég sokat leleplezett, de hogy csak azok a települések voltak érintettek, amelyekről szó volt, vagy sokkal többről, erre máig nincs igazi válasz.

„Van viszont egy fejlemény ezzel kapcsolatban. A kiváló statisztikus, Kapitány Balázs számolt egyet és a saját Facebook oldalán hozta nyilvánosságra, hogy a kalkulációja szerint 32 olyan kistelepülés lehet Magyarországon, ahol gyaníthatóan voksturizmusra készülnek.”

A lakcímkártyával és lakcímlétesítéssel rengeteg hétköznapi probléma van – hívta fel a figyelmet a választási szakértő –, és ezeknek semmi közük a választáshoz, ugyanakkor a módosítások a lakossági problémákat nem oldják meg, csak a fiktív lakcímlétesítést teszik könnyebbé.

November óta, amióta ezt a törvényt módosították, nem pörgött fel a fiktív lakcímlétesítés – mondta végül a Klikk FM műsorában László Róbert.

Forrás: Hírklikk