Látványos, figyelemfelhívó eszközökre van szükség Parlamenten belül és kívül is

HírKlikk 2020. október 20. 14:32 2020. okt. 20. 14:32

Tegnap Jakab Péter, a jobbik elnöke egy zsák krumplit vitt Orbán Viktornak a Parlamentbe, mondván, az ezzel megvásárolt borsodi szavazók küldik. Az ellenzéki politikusok látják és egyetértenek abban, hogy továbbra is tombol a mélyszegénység hazánkban. Ezt használja ki a kormány szavazatvásárláskor. A hasonló, Parlamenten belüli figyelemkeltő akciókra pedig igenis szükség van. Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Bősz Anett, liberális országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában elmondták, hogyan látják az ellenzék lehetőségeit mostanában.

„A politikai kultúra sajnos annyira mélyre süllyedt, hogy kellenek ezek az akciók” – jegyezte meg Komjáthi Imre. „Azok a cinikus, arrogáns, lekezelő válaszok, amiket az ellenzéki képviselők kapnak, mindenkinél kiverik a biztosítékot. Amikor annak idején az éhségmenetekkel beérkeztünk Budapestre, ha képviselő lettem volna, én is szívesen letettem volna azt a 47.000 forintot Orbán Viktor elé, hogy tessék ebből megélni. Vagy adtam volna egy darab vakarót – ami liszt és só kis vízzel keverve, és sok családnál hó  végén már csemegének számít –, hogy megkérdezhessem, „ez jelenti azt, hogy Magyarország jobban teljesít”? A médián sajnos gyakran csak ez megy át, ezért fordulnak sok esetben ilyen eszközökhöz” – magyarázta a szocialista politikus.

Az ellenzék és a kormány közötti parlamenti együttműködésről, illetve annak hiányáról, valamint az ellenzék állítólagos, a kormány járványügyi intézkedéseit akadályozó magatartásáról kérdezve, Komjáthi Imre elmondta, számtalan olyan előremutató és életszagú javaslatot tett le az ellenzék bizottsági üléseken a Parlamentben, amik valóban a szakmai szervezetektől jöttek és segítséget nyújtottak volna, ám ezeket „rendre el sem olvassák, úgy seprik le az asztalról”.

Bősz Anett kiemelte, rengeteg olyan település van, ahol a legutóbbi önkormányzati választásokon összellenzéki vagy független jelölt nyert és a helyet polgármesterként vezeti most. „Ezek a települések elképesztő küzdelmet vívtak azért, hogy eredményesen tudjunk a járvány első hullámára válaszolni, de a kormány pont tőlük vont el forrásokat”.

Arra, hogy Orbán Viktor szerint nem lehet ma szegénység tekintetében az országot összehasonlítani a tíz évvel ezelőtti Magyarországgal, az MSZP elnökhelyettese úgy reagált, szívesen látná a miniszterelnököt Edelényben és környékén egyszer, hogy körbevezesse és megmutassa, milyen a valódi Magyarország arca ott.

A CSOK illetékmentességének témájára térve, Komjáthi hangsúlyozta, a baj az arányokkal van. „Az MSZP, mint szociáldemokrata párt, felülre adna keveset, vagy inkább semmit, középre többet, alul pedig, ami segítséget csak meg lehet adni, megadnánk. (…) Mindig örülünk, amikor a kormány visszaad a befizetett adóból, (…) egyrészt, mert kevesebbet tudnak így ellopni, másrészt mert így az visszajut az emberekhez, csak az arányokon kellene változtatni”. Bősz hozzátette, jellemzően a CSOK felvételéhez már eleve rendelkezni kell valamilyen ingatlannal, ezért a társadalom egyharmada kiszorul ebből a lehetőségből.

A médiahatóság jövő évi, 118 milliárdos költségvetésének ellenzéki elutasításáról a liberális képviselő elmondta, ennek fő oka, hogy nem valósul meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás, sőt, a közpénz-milliárdokból a lakosság félretájékoztatása folyik.

Komjáthi Imre elmondta, az MSZP eddig nem kapott hivatalos felkérést, hogy részt vegyen Hadházy Ákos, október 23-ára, a közmédia elé tervezett Kunigunda utcai tüntetésén, de aznap lesz az SZFE diákjainak felvonulása is, és személyesen úgy érzi, inkább ott a helye egy ilyen napon. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megosszuk az erőinket, ezért inkább arra kell fókuszálni, aminek sokkal nagyobb az üzenetértéke”. Bősz Anett hozzátette, a Liberálisok is hasonlóképpen értékelik a helyzetet, nem érzik, hogy ez Hadházy cserbenhagyása lenne, „különösen az elmúlt napok történései után. Lenne mit megbeszélnünk vele személyesen” – tette hozzá.

Forrás: Hírklikk