Lázadás a Fideszben: Simonka kizárását követeli egy helyi elnök

HírKlikk 2020. augusztus 13. 08:45 2020. aug. 13. 08:45

Simonka György Fideszből való kizárást kezdeményezi Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök – tudta meg a Magyar Narancs. Ruck azzal indokolja lépését, hogy a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt megvádolt Simonka a Fidesz-MPSZ jó hírének súlyosan árt, és nem tájékoztatta a helyi szervezet elnökségét az ellene indított büntetőeljárásról.

Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettségük keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára. Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét – idézi a lap a Ruck Márton által jegyzett és augusztus 10-én benyújtott kizárási javaslatot.

Ruck indoklása szerint, a 2018 őszén a vele szemben megfogalmazódott súlyos bűncselekmények gyanúja miatt, a törvényhozás kiadta Simonka mentelmi jogát, akit ezt követően, az ügyészség előbb meggyanúsított és kihallgatott, majd vádat emelt ellene. Ennek nyomán, 2020 januárjában már a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak padján ült.

Felrója Simonkának azt is, hogy a büntetőper megkezdése után, koncepciós perrel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészséget, ami megítélése szerint, súlyosan sérti a kormánypárt érdekeit. Amellett sem ment el szó nélkül Ruck Márton, hogy Simonka a helyi Fidesz-szervezeteket nem tájékoztatta az ellene indult büntetőeljárásról.

A Fidesz medgyesegyházi csoportelnöke a kormánypárt alapszabályának két pontjára is hivatkozik kizárási kezdeményezésében. Eszerint kizárható a szövetségből, aki a szövetség alapszabályát, programját, a szövetség érdekeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsít. „Másrészt: bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja, illetve az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét, neki felróható okból nem tájékoztatja.”

A Magyar Narancs felidézi, hogy júliusban rendkívüli ülést tartott a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, és ezen többen is kritizálták Simonkát az általa menedzselt pályázatok miatt. Volt olyan is, aki azt kifogásolta, hogy Simonka a helyi vezetők és tagok részére elérhetetlenné vált, nem számíthatnak a térség országgyűlési képviselőjére a települések és a Fidesz-szervezetek.

A lap szerint, mindenesetre Simonka ügyében a Fidesz frontvonala hallgat, és eddig a legenyhébb szankció sem érte a megvádolt politikust. Egyelőre dél-békési fideszes belharc szintjén zajlanak a történetek.

A Simonka szűkebb környezetéhez tartozó, a kistérségi szervezetet vezető Varga Gusztáv mindenesetre lázadásnak minősítette a történteket, és ígéretet tett, hogy szeptemberben ebben az ügyben „kibeszélő show”-t tartanak.

Forrás: Magyar Narancs