Lázár János az üzente…

Kardos Ernő 2019. augusztus 23. 07:21 2019. aug. 23. 07:21

Az egykori kancellária miniszter állítólag még hivatali idejében azt javasolta, hogy emeljék fel az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók bérét másfél, vagy indokolt esetben akár három millióra! Ezt maga Lázár János tudatta a világgal, de arról nem beszélt, hogy Orbán Viktor mit szólt hozzá. Illetve a mai egészségügyi béreket ismerve valószínű semmit sem mondott. Az ügyről anno Lázár sem beszélt, de valamiért ma már fontosnak tartja a fizetésemelésről szóló ötletét világgá kürtölni. El is mondja saját gyártású műsorában, amelynek címe: Egy Ladában Lázárral. A produkció a politikus internetes oldalán érhető el, a következő adásokba még lehet jelentkezni vendégnek, ha valakinek kedve van szerepelni Lázár D. Tóth Kriszta műsorára hajazó autósinterjúban. Az első beszélgetés témája az egészségügy, vitapartnerek Róbert és Eszter. Állítólag Lázár bármiről szívesen beszélget, mert szerinte a politikus nem hallgathat!

A nyájas olvasó persze már így az elején élcelődhetne a Ladával, hisz valamennyien jól emlékszünk Lázár lézerblokkolós, extra luxus, nyugati autójára, amivel még miniszterként furikázott. Az élcre persze azonnal rávágható, hogy kegyvesztett, vagy vidéki száműzetésbe vonult politikus ne nagyon válogasson, elégedjen meg a szabad levegővel meg a fapados járgánnyal.

De persze Lázár esete más, ő szíve mélyén politikus maradt, fideszes honatya, még akkor is, ha már nem Rogán Antal vetélytársa, hanem csupán a Mezőhegyesi Ménes és Tangazdaság miniszteri biztosa. Ő afféle mai báró Csekonics, aki anno a Császári és Királyi Ménesgazdaságot alapította.

Szóval Lázár – aki ugyan nem báró –, de ízig - vérig politikus, ért a szimbólumok nyelvén. Aligha akarna látványosan ujjat húzni Orbánnal, esetleg a kurzussal szembekerülni. Ezért hatalmas empátiával elvetette a hanyatló nyugat luxusautóját, s helyette a mai ideológiai irányvonalba jobban illeszkedő fapados, extra szolid keleti márkát, a Ladát választotta. Ez a Lada Niva persze magán viseli a Putyini modernizálódás szellemét.

A kampányfilm címe persze kicsit gyanús, „Egy Ladában Lázárral”, ami skandálható úgy is, hogy „Egy hazában Lázárral”, szót sem ejtve a derék Gulyás Gergelyről, Kovács Zoltánról, na meg Orbán Viktorról, akivel lehetne még egy hazában, mintha valami puccs-félére készülődne a száműzetésből. Még belegondolni is rossz.

Szóval van a Lada Niva, van Mezőhegyesi Tangazdaság, szép kert, a film elején feltűnik a főhős Lázár János, kezet fog a vendégként érkező házaspárral, majd a Fidesz etikettnek megfelelően a férfit, Robit a sofőr mellé ülteti, a fehérnépet, Erikát pedig hátra parancsolja, ahogy kell. Pedig később kiderül, hogy Erika is illetékes lenne egészségügyi témában, mert klinikán dolgozik. De Erika is fideszes lehet, tudja hol a helye – hátul a zúgó kocsiban semmit nem hall – a beszélgetésben is csak egyszer szólal meg, amikor kérdezik. Ahogy illik férfitársaságban. Lázár, amikor már jó tíz perce köröznek, váratlanul mézes mosollyal, hangjában aggódással rákérdez: nem túlságosan kényelmetlen-e hátul? Ezt a fokát az egyenjogúságnak Erika apró kacajjal üdvözli, aztán némán hallgatja tovább a férfiak eszmecseréjét.

Szóval egészségügy. Robi őszintén megmondja az egykori nagyembernek – aki pár éve még a 3. legbefolyásosabb politikus volt az országban –, hogy szerinte a betegek nem is szívesen mennek a kórházba. Félnek. Féltik az életüket. Rossz az ellátórendszer, középkorúak inkább fog nélkül flangálnak, mint orvoshoz mennének, nincs pénz. S persze nincs ez rendjén. Kéne valamit csinálni. Amire Lázár rábólint, s kedélyesen elmeséli, hogy tudja. Át kéne szervezni az egészségügyet, megszervezni a hiányos körzeti orvos hálózatot, megteremteni a szűrővizsgálatok rendszerét, bezárni a pénznyelő kórházakat, és nem utolsó sorban: fel kéne emelni az egészségügyi béreket! Itt éreztük, hogy inkább Lázár a főszereplő.

Robi ugyan gyakran gondterhelten bólint, s beszáll a felsorolásba. Aztán az egykori kancellária miniszter elmondja, hogy még hivatali idejében támadt az ötlete, hogy emeljék fel az orvosok, ápolók, egészségügy dolgozók fizetését másfél, illetve három millióra. Itt álljunk meg, mert az egész kampányvideónak ez a lényege. Ha Lázár Jánoson múlt volna, akkor ma az orvosok és ápolók nem külföldre távoznának, hanem elégedettem gyógyítanák a magyar népet. Nem lenne probléma az egészségügy, betegek nem halnának meg kórházi fertőzésben, mert rendbe lenne téve az egész. De ugye Lázár már nincs, azt sem tudjuk, hogy az ötletére mit mondott Orbán Viktor, valószínű semmit. Ellenkező esetben már nem halna meg egy kisvárosnyi ember Magyarországon.

Úgyhogy Lázár szinte észrevétlenül új kormányprogramot hirdetett – az egészet csak úgy odalökve egy kampányvideóban – s még az is hozzá teszi: nyíltan lehetne itt beszélni, mindenről! Ezt rendre szóvá is teszi a politikus társainak. Beszéljenek nyíltan! Értsd: ne rémülten szaladgáljanak az újságírók elől, hanem álljanak meg, s mondják el a véleményüket.(Érthetetlen, miért nem fogadják meg!) Ugye önök is érzik, hogy ez egy másik kor szelleme, Lázár e szerint is él. Igaz, mire ment vele? - kérdezik a haverok a hatalom csúcsán, ahol kötelező a szájzár.

Sár, szúnyog, büdös – ez az, amit a film tanulságai szerint Lázár megtapasztal a falvakat járva, de legalább szabadon beszélhet. Azt üzeni, hogy neki van ötlete az egészségügy megmentésére, bátor, őszinte, nyílt. Mondom: nyílt. Értsd: nem lenne szükség arra, hogy a sokgyerekes Kövér fogcsikorgatva az ellenzékbe fojtsa a szót. S érezhetően van még Lázárnak más is a tarsolyában, ami a köztévébe elmesélni aligha tud, mert mostanában oda nem hívják. Viszont elmeséli majd a következő kampányvideóban. Majd meglátják, még lehet jelentkezni.