Lázár Jánosnak meccslabdája van

Föld S. Péter 2020. június 3. 14:01 2020. jún. 3. 14:01

Nem tudni, szokott-e Lázár János teniszezni. A korábbi kancelláriaminiszternek idáig csak a fácánvadászat iránti szenvedélyéről hallhatott a nagyközönség. Mostantól azonban komoly várományosa a teniszszövetség elnöki posztjának. Sajtóhírek szerint, a június 12-i tisztújító közgyűlésen ő lehet a befutó.

Persze, más jelentkezők is vannak, Bardóczky Kornél például, aki korábban hivatásos teniszező volt és Davis-kupa meccseken is szerepelt. Ám ez a szakmai előny már csak azért sem nyom sokat a latban, mert Orbán Viktor állítólag Lázár Jánost szeretné látni a szövetség élén.

Hogy a miniszterelnöknek mi köze van ahhoz, hogy egy sportszövetség közgyűlése kit tart a legrátermettebb jelöltnek? Ilyen butaságot csak az kérdezhet, aki nem Magyarországon él, vagy itt lakik, de szívesen dugja a fejét a homokba és hajlandó úgy tenni, mintha nem ismerné a honi viszonyokat.

A regnáló elnök, Szűcs Lajos vezetése alatt a szövetség mintegy 3 és fél milliárd forintos adósságot halmozott fel, és végül a kormányhoz fordult segítségért. Orbán Viktor Lázár Jánosban látja a megoldást. Ő az az ember, aki a miniszterelnök szerint, képes ennyi pénzt megszerezni. (Vagy, akinek érdemes ennyi pénzt adni.)

Ha valóban Lázár lesz a befutó, nem egyedüliként fogja képviselni a Fideszt a különböző sportszövetségek élén. Orbán Viktor nem csak a futball nagy rajongója, de még sok más sportágat is kedvel. Így azután érthető, ha alig van olyan fideszes potentát, akit hidegen hagyna, ha versenyzésről hall, vagy ilyet lát. Kósa Lajos például, aki a hulladékkupakok áfájáról, vagy a huszik és a tüszik viszonyáról bármikor képes a saját színvonalán nyilatkozni. A korcsolyázók elnöke, Németh Szilárd, az élő adásban megvalósított birkafej-evés hazai állócsillaga pedig a magyar birkózók szövetségét vezeti. Kocsis Máté, aki Józsefváros országgyűlési képviselőjeként a kerület ellenzéki polgármestere elleni harcot tartja fő feladatának, kevéske szabadidejében a magyar kézilabdázók elnöki tisztét is betölti. A magyar triatlonosokat pedig Bátorfi Béla, a magyar fogturizmus vezéralakja, nem mellesleg Orbán Viktor fogorvosa vezeti újabb dicsőséges győzelmek felé.

És ez még csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a sportklubok élén is szép számmal állnak fideszes politikusok. Hogy csak két példát említsünk: Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a FTC-t irányítja, míg Deutsch Tamás, az örök rivális, az MTK élén áll.

Hab a tortán, hogy Rogán-Gaál Cecília, akit a legutóbbi időkig Rogán Antal feleségeként tarthatott számon a közéleti iránt érdeklődő közvélemény, szintén vezetőségi tagságra pályázik. Rogán Cecília korábban maga is teniszezett, és jelenleg a Budai Teniszcentrum felügyelőbizottsági tagja.

Mindehhez persze Orbán Viktor jóváhagyása is szükséges. Ami biztos: a miniszterelnök, aki kifejezetten támogatja Lázár jelölését, vélhetően Rogán-Gaál Cecília sportági boldogulásának útjába sem fog keresztbe feküdni.