Lazított a kormány, újra lehet nyugdíj mellett dolgozni - itt a lista, hogy kire vonatkozik

HírKlikk 2022. július 30. 10:35 2022. júl. 30. 10:35

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre tekintettel, egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

A kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig a felsorolt jogviszonyokban állók közül azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A rendelkezés kiterjed azokra, akik

– közalkalmazotti jogviszonyban;
– egészségügyi szolgálati jogviszonyban;
– rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban;
– honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban;
– kormányzati szolgálati jogviszonyban;
– adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban;
– politikai szolgálati jogviszonyban;
– biztosi jogviszonyban;
– köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban;
– bírói szolgálati viszonyban;
– igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban;
– ügyészségi szolgálati viszonyban;
– a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy
- hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálati viszonyban állnak.

A rendeletet a kormány a háborús helyzetre hivatkozva hozta, és az „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti”.

Ehhez kapcsolódik egy – a veszélyhelyzetre nem hivatkozó – kormányhatározat, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-jétől egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték. Ezt azért szabályozták külön, mert az e területeken kívül foglalkoztatottakra egyébként egy másik rendelet szerint akkor sem vonatkozik a nyugdíj-szüneteltetés alóli felmentés, ha a felsorolt jogviszonyok valamelyikében dolgoznak.