Legalább ötmilliárdba került a kínai egészségügyi eszközök szállítása

HírKlikk 2020. július 4. 14:48 2020. júl. 4. 14:48

Járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Kínából Magyarországra.

A Népszava közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott Kínából Magyarországra.

A lap szerint, ez persze nem a végösszeg, hiszen a légitársaság legalább száz alkalommal hozott egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Kínából. Azt nem közölte a Külügyminisztérium a Népszavával, hogy mennyit fizettek ki a Wizz Air-nek összesen, de a járatok átlagos költségét figyelembe véve, a lap szerint a végösszeg akár 7,2 milliárd forint is lehetett.

A Népszava egyébként április 23-án élt közérdekű adatigényléssel, a tárca pedig – kihasználva a járványhelyzet idején 45 nappal kitolható válaszadási határidőt – csak július 3-án válaszolt a lapnak.

Wizz Air pedig azt közölte, hogy a szerződések értéke üzleti titoknak számít. A cég azonban azt már korábban közölte, hogy a kormány kereste meg a Magyarország és Kína közötti légi híd kialakításának kérésével.

Forrás: Népszava