Legközelebb nem élőben, hanem magnóról dudálnak majd

HírKlikk 2020. április 28. 11:15 2020. ápr. 28. 11:15

Csak az emberek közötti szolidaritás erősödését éri el a hatalom azzal, hogy a rendőrséget veti be ártatlanok ellen – legalábbis ezt mutatják az első reakciók a tegnap délutáni országos dudálós tüntetés résztvevői ellen indított eljárásokra. Pénzt ajánlanak az emberek a bírságok fedezésére, s jogi segítség is érkezett. A szervezők közben már az újabb demonstráción törik a fejüket: ha minden igaz, legközelebb nem élőben kell majd dudálniuk a felvonulóknak, hanem az előzőleg felvett dudaszót kell a legnagyobb hangerővel, nyitott ablaknál üvöltetve játszani az autósmagnón. A KRESZ szerint ez nem büntethető.

Ahogy portálunk is beszámolt róla, a rendezvényt biztosító rendőrök igazoltattak néhány – a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos képviselők felhívására – tiltakozót Budapesten, a Clark Ádám tér mellett. Emellett bírságoltak is, Szél Bernadettet például „indokolatlan hangjelzés”, azaz dudálás miatt. Mindeközben az autós tüntetőket támogató, sípoló, fütyülő járókelőket is igazoltatták, majd, nagyjából egy órával a demonstráció kezdete után, a rendőrök már a gyülekezés jelenlegi korlátozására hivatkozva, küldték haza a résztvevőket.

Jogi segítség

A Magyar Helsinki Bizottság szinte nyomban felajánlotta ingyenes jogi képviseletét a dudálásért vagy csengetésért megbírságolt tüntetőknek. „A megbüntetett demonstrálók felelősen éltek egy alapvető jogukkal: a közös véleménynyilvánítás általuk választott formája figyelembe vette a járvány megfelelő kezeléséhez fűződő társadalmi érdeket és a véleménynyilvánítási szabadság érvényesüléséhez képest minimálisan korlátozta mások jogait. Ezért egyértelmű, hogy a kormányzati intézkedések bírálatának (vagy bármely más politikai véleménynek) az olyan formában való megjelenítése, ahogy azt a dudálók tették, a jelenlegi helyzetben nem tekinthető társadalomra veszélyesnek, így a demonstrálók megbüntetése álláspontunk szerint jogsértő volt” – fejtik ki felajánlásukhoz fűzött véleményükben.

Pénz felajánlások

Hadházy Ákos, a demonstráció egyik szervezője arról számolt be, hogy a tüntetésről hazatérve „még átöltözni sem volt időm, amikor egy honfitársunk becsöngetett és adományt adott a tiltakozók büntetésének kifizetésére”. Hozzátette, hogy ha más is segíteni akar, a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványon keresztül is megteheti („A közleményben kérem, jelezzék, hogy a kürtölés miatt feljelentett tiltakozóknak küldik”). Ha több pénz érkezne, mint a büntetések összege, azt szintén a szabad véleménynyilvánítás támogatására fogják fordítani, „sajnos lesz még rá alkalom”.  

Azt is tudatta, hogy jogilag és anyagilag is segíteni fognak azoknak, akikkel kekeckedett a hatalom. Várja azok jelentkezését, akiket megbüntettek (akár nála, akár az esemény társszervezőjénél, a Momentumnál).

Újabb demonstráció jön

„A mai napon megtudtuk, hogy tényleg felhallatszik a Várba a kürtölés. Azt is, hogy a magát királynak képzelő Főnököt zavarja a zaj és tényleg azt várja el, hogy némán tűrjük a legbűnösebb intézkedéseit is. Ezért küldte a rendőreit, hogy ’indokolatlan hangjelzés’ miatt büntessék a tiltakozókat” – írja. Szerinte azonban nem volt indokolatlan, a szabad véleménynyilvánításhoz való jog magasabb rendű, mint a rendőrök által kicsavart KRESZ.

„Folytatni fogjuk” – ígéri Hadházy, aki beszámol arról, hogy egy technikai malőr már sugallja is a megoldást. Őt nem tudták megbüntetni, mert az előző héten az autó dudája felmondta a szolgálatot. „Így a hanghatást a múlt heti videót maximumra hangosítva, lehúzott ablakkal tudtam közvetíteni – azt meg ugye egyelőre – a KRESZ sem bünteti, ha valaki kürtkoncertet hallgat:) Úgyhogy a rendőr urak sem tudtak ezzel mit kezdeni...”

Forrás: Hírklikk