Léket kapott a Baán-projekt – csoportos felmondás a Szépművészeti Múzeumban

Harkai Péter 2021. április 8. 07:27 2021. ápr. 8. 07:27

A jelek szerint, a középszerű pártmunkások hatalomátvétele nem csak a volt SZFE sorsát és színvonalát értékelő valódi művészek, tudósok, szakemberek körében vállalhatatlan. A Liget-projektvédő Baán László büszkeségét, a Szépművészeti Múzeumot sem viseli tovább középszerre hangolva a valódi szakmai tudás.

Egy tegnap megjelent programnyilatkozat szerint mondhatni testületileg távozott a 2017-ben másfél éven át kiemelt kormányprojektként felújítás alá került intézmény széles szakmai körben elismert közössége. Feltehetően nem csak az volt a problémájuk, hogy a Mészáros Lőrinc családi körének érdekeltségébe került, a már megszokottan folyamatos drágulásokkal terhelt múzeum a 18 milliárdos felújítását követően, már ázó plafonnal fogadta a kényes és értékes műtárgyak szerelmeseit.

Tavaly nyáron még azzal „büszkélkedhetett” a kiemelt végösszegű  felújítás alá került kiemelt kulturális intézmény, hogy „özönvízszerű eső miatt” az épület jelentős vízkárokat szenvedett, az újonnan átadott Román Csarnok például teljesen beázott a falakat díszítő freskókkal együtt és a műtárgyraktárak, illetve a földszinti állandó kiállítások is vízben álltak, amint egy, a sajtóhoz eljuttatott levélből értesülhetett a közvélemény.    

A mára miniszteri biztosi posztban is tevékenykedő Baán László főigazgatása alatt elkészült büszkeséget azonban újabb természeti csapás rendítette meg, amit aligha orvosolhatnak már holmi bádogozással. A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének szakértői gárdája a hosszú hétvégét követően, egy emberként felállt és távozott a valaha patinás intézményből.

Legalábbis erre lehet következtetni abból a beköszöntőből, ami a tegnapi nappal megalakult új kulturális műhely laudációjában áll. A Palladium Műhely honlapján az alábbi bemutatkozó szövegből kiderül, hogy „a Palladion Műhelyt a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének egykori munkatársai: Böhler Nóra, Endreffy Kata, Figler Krisztina, Nagy Árpád Miklós, Szikora Patricia, Tóth Noémi és Varga Eszter alapították 2021 tavaszán.”

Elképzelésük szerint az új kulturális közösség „fizikai és szellemi tér: olyan hely, ahol együtt tervezhetünk és közösen alkothatunk, ahol együtt olvasunk és írunk, együtt gondolkodunk hagyományról és nyitottságról, és egymástól tanulunk – hiszen csak nézőpont kérdése, ki a mester és ki a tanítvány.”

Bár a távozásuk okairól tapintatosan nem esik szó, a megalakulásukat kommentáló hozzászólásokból kiderül, hogy többről van szó, mint szimpla útkeresés. „Megnyerő, példaadó, a művészet és az oktatás szabadságáért egyszerre szól” – lényegében ebben a mondatban benne van mindaz, amivel a közvetlen és szakmai ismerősök, kollégák adóznak a merész váltáshoz.

Cikkünk zárásáig nem sikerült kapcsolatot találni az alapító művészekhez, amint lehetőségünk lesz rá, beszámolunk a részletes terveikről is.