Lengyel László: nem nehéz kibillenteni az orbáni hatalmat

HírKlikk 2021. július 23. 13:00 2021. júl. 23. 13:00

Kit, hogyan, milyen hálón keresztül és milyen jogon figyeltek meg, azt nem lehet tudni – mondta a KlikkTv vendégeként a közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Csak azt tudjuk, hogy három csoportot figyeltek meg. Az egyik az oknyomozó újságíróké, akik valamit írtak vagy szándékoztak írni, és részben az ő forrásaikat is fel akarták tárni. A másik a politikai ellenfelek köre, harmadik kör pedig a civiljogi ügyvédek, akik civileket, menekülteket védtek, olyanokat, akik a kormány szemszögéből nézve veszélyesek.

A lehallgatás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy úgy gondolják, az ellenfelekkel szemben bármi megengedett – mutatott rá a KlikkTv Mélyvízben című műsorában.

„A jogállam kritériumait nyomokban sem igyekeznek betartani, a védekezés pedig, amivel előálltak, hogy lényegében nem történt semmi és csak azt csináljuk, amit minden normális ország csinál, nevetséges, mert éppen a normális országokban látjuk, hogy ezeket leleplezik. Végéig fog söpörni Európán, hogy akik a megfigyeléseket az újságírókkal vagy ügyvédekkel szemben tették, azok diktatórikus hatalmak voltak. Macron elnököt nem a saját titkosszolgálata figyelte meg, az a kérdés, hogy melyik diktatórikus állam volt, akinek az útjában állt. Ez az, ami a legkényesebb.”

„Gyűjtjük azt a vádiratot magunk ellen, hogy nem vagyunk európai minőségű demokrácia.”

Lengyel László szerint „az látszik, hogy világosság vált az Orbán rendszer számára, hogy nem folytatódik Európában a szélsőség felé tartás, ami elindult a 2010-es évek közepén, és amikor Orbán még azt hitte, nem egyedül lesz a színpadon, hanem nyugat-európai országok mellette lesznek. Ez nem valósult meg.”

„Kérdés, mikor futnak bele egy nagy pofonba Európától és Amerikától.”

„Aki Marine Le Pennel együtt ír alá, az a szalonképtelenséget eleve kiváltja, nincs olyan francia párt, amelyik ezek után hajlandó vele szóba állni.”

Az elemző emlékeztetett, „a kormány a választóival azt közli, ha megbukik, akkor nekik is végük van. Lélektanilag fel van építve. Például a homofób ügyben el fogják játszani, hogy a homoszexuálisok és a migránsok miatt nem kapunk pénzt, ezzel csoportosítja a választókat a legrosszabb érzelmek mellett.”

Lengyel László szerint tenni kell valamit, de nem külföldi segítségre kell építeni, mert az nem szokott jól sikerülni. Megelégelte Európa azt, ami itt történik, és hozzátette, nem olyan nehéz kibillenteni az orbáni hatalmat. „Az a kérdés, mi lesz utána, mert a szavazótábor itt marad és van okunk félni. Fel kell őket világosítani, bizonyítani kell, hogy ez a dolog róluk szól. Most szakadékba taszítja országunkat ez a vezetés, évekig nem tudjuk visszanyerni a méltóságunkat. Anyagilag hátrányba hozza, mert már most komoly feltételekhez igyekeznek kötni az uniós pénzt, nem fogunk Orbán ideje alatt hozzájutni a rekonstrukciós alap pénzéhez” – tette hozzá.

Lengyel László közgazdászként levezette, hogy „ha most elfogadták volna a tervet, akkor nem a költségvetésből kellene finanszírozni mindent, akkor nem dőlne a költségvetés hiánya, akkor nem 9,2 százalékos költségvetési hiánnyal és egy 5,4 százalékos inflációval lépnénk a következő évbe, akkor nem fizetnénk ezért adósságemeléssel. Ez a mi vállunkat fogja terhelni, nekünk kell majd innen visszajutni valahová. Bizonyítanunk kell ennek a társadalomnak, hogy foglalkozzon a saját sorsával. Az életéről van szó. Nem vagyunk felkészülve a negyedik hullámra és láthatólag a kormány nem készült fel erre és nem készítette fel a lakosságot – ahogy az előző háromra sem, ezért kell minden eszközzel szólni, kiabálni az értelmiségnek, az újságíróknak.”

Úgy vélte, „haszontalan, ha az ellenzék bosszúval fenyegetőzik, nem szabad eljátszani azt, hogy ez egy bűnös nemzet.”

Világos programokat kell mondania az ellenzéknek, ha olyan ígéreteket tesz, mint a másik oldal, akkor, ha kormányra kerül, ezzel szembe kell nézni és akkor mit fog csinálni? – tette fel a kérdést.

„Nem lehet azt mondani, hogy visszaszorítjuk az inflációt, bért és nyugdíjakat emelünk, mert ez a dolog nem működik. Ezt a háziasszony is összeadja és lehet, hogy követelni fogja, ennél rosszabb pedig nincs, mert akkor egy kormány foglyul esik.”

Forrás: Hírklikk