Lerántja a leplet az MCC rendezvényeiről a The New Statesman portálján megjelent tudósítás

HírKlikk 2023. augusztus 11. 16:45 2023. aug. 11. 16:45

Vajon mi teszi Magyarországot olyan vonzóvá az új, radikális jobboldal szemében? – ezt a kérdést tette fel Zoe Strimpel főleg párkapcsolati és gender-témákkal foglalkozó brit író az „Orbán Viktor eszmegyárában” című cikkében, amely a nagy múltú brit liberális folyóirat, a The New Stateman portálján jelent meg. Az írónőt meghívták előadónak a Mathias Corvinus Collegium fesztiváljára, és erről számolt be igen hosszú, mintegy tíz gépelt oldalas írásában.

A Mathias Corvinus Collegium oktatási célú hatalmas hálózat, amelyet Orbán Viktor populista, migránsellenes pártja, a Fidesz finanszíroz egy 1,7 milliárd dolláros alapítványon keresztül. A pártelit-képzés helyszínének tartják fenn. A hatalma és forrásai segítségével kulcsintézménye annak, hogy korlátozzák az ideológiai sokszínűséget a magyar felsőoktatásban – mutat rá a szerző.  

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a Fideszt ünneplik a Maga-konzervatívok  (Tegyük újra naggyá Amerikát), miközben megvetik a magyar baloldalon és Brüsszelben. A párt fáradságot nem kímélve erősítgeti, hogy nem rasszista és nem is antiszemita, noha megszállottan hirdet összeesküvés-elméletet Soros Györgyről, aki szerintük Magyarország ellen dolgozik. Ugyanakkor nehéz jószándékúnak tekinteni a Fidesz retorikáját, különösen a 2015-ös migrációs válság óta – szögezi le Zoe Strimpel, Orbán Viktor fajkeveredésről szóló kijelentésével illusztrálva véleményét.

Az MCC tevékenysége a Kárpát-medence legszebb városaiban és éttermeiben zajlik, Kolozsvártól Szatmárnémetin át Debrecenig. Részben a Fidesz propagandagépezete, részben magánegyetem, a legitimációját a szónokok többé-kevésbé állandó listája és a tekintélyesnek számító külföldiek adják – olvasható a The New Statesman folyóiratban megjelent írásban. Az MCC igyekszik bevonni a tevékenységébe sok „lejárt” angol-amerikai tudóst és újságírót – írta a szerző, hosszan sorolva a meghívottak neveit. Egy ajándék nyári utazás egy gyöngyszem magyar városba, hozzá a beszélgetések és a tokaji bor erős vonzerőt jelent. 

„Ne közösködjön ezzel” – tanácsolta a szerzőnek a meghívással kapcsolatban Alex Faludy, Faludy György költő unokája, aki Angliában volt pap, most Budapesten él, és aki 2018 óta követi nyomon a Fidesz machinációit, és különösen az MCC-t. Faludy szerint az MCC-vel paradox módon az a probléma, hogy nem őrültek vannak benne. Úgy alakították ki, hogy az egész, de különösen az anglofon rész mérsékeltnek és vitára hajlónak tűnjön, és így olyan embereket vonzzon külföldről, akik különben szóba sem állnának a Fidesszel. „Nem az a gond, amit a rendezvényeken mondanak, hanem az egész és az implikációi, lásd korrupció” – írta Faludy, emlékeztetve az állami alapítványra, és arra, hogy az MCC-re nem vonatkoznak a közbeszerzések átláthatóságára vonatkozó szabályok.   

A szerző ennek hatására nem fogadta el a meghívást, de kíváncsiságból elment az esztergomi MCC-fesztiválra. Megállapította, hogy a rendezvény népszerű a fiatalok körében, akik nem annyira a pódiumviták miatt jönnek, hanem inkább a pop- és népzenéért, a táncért. Akiknek nem telik szállodára, azokat kempingek várják.

A kínálat viszonylag kis részét alkották a pódiumviták, amelyeket mindenki meghallgathatott ingyen, de igazán nagy közönséget csak Sebastian Kurz volt osztrák kancellár megjelenése vonzott. A szerző kérdésére több fiatal elmondta, hogy „Orbánt elég jónak tartja, kivéve a gazdaságot, abban lehetne jobb is”.  

A tánctól eltekintve, a fesztivál politikai lényege leginkább a pódiumvitákban jelent meg, amelyekre az MCC sok tíz-, de inkább sok százezret költött, hogy Los Angelestől Mexikón át Tajvanig a világ távoli pontjairól elhozza és vendégül lássa a résztvevőket.

A leggyakrabban felvetődő témák – legalábbis az angol nyelvű eseményeken – a pán-atlanti radikális jobboldal aggodalmai voltak, főleg a születési arányok, határok és a nemzeti identitás. Magyarország azt a politikát követi a csökkenő születési arányszámok problémájának kezelésére, hogy kizárja a migrációt, és a magyar csecsemők születését ösztönzi bőkezűen, jelentős anyagi támogatást biztosítva a szaporodáshoz. A fő téma ezért a család szentsége volt, a szónokok pedig gyakran dicsőítették a magyarok úttörő családpolitikáját, amely úgymond éles ellentétben áll a családellenes, reménytelenül atomizálódott, woke Nyugatéval. Emellett az angol nyelvű panelek nem mind voltak nyíltan politikusak. Ugyanakkor nagyon alaposan lefedték az orbáni aggodalmakat, amelyekben egyetértenek amerikai, brit és német barátai.

Werner Josef Patzelt, az MCC Brüsszel kutatási igazgatója, korábban a Drezdai Műszaki Egyetem tanára, kifejtette: „Magyarország mer konzervatív ország lenni, előmozdítani a konzervatív értékeket, mint a család, a gyermek, stb., ezért zsarolja az EU, amelynek csak ’tagállamokra’ van ideje, de ’nemzetállamokra’ nincs”.  

A cikk ismertetett számos felmerült témát, majd megállapította: az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos mézesmázos magyar álláspont más játékra utal, mint amelyet a szónokok boncolgattak, inkább afféle bűvészkedés. Többször elhangzott, hogy a woke és a liberális média „nevetséges mocskolódása”, hogy Orbán Putyint támogatja. A Fidesz azonban így is világossá tette, hogy folytatni akarja a gazdasági együttműködést Oroszországgal, Ukrajnával kapcsolatban pedig megvannak a maga feszültségei, egyebek mellett az ottani magyar kisebbség állítólagos rossz kezelése miatt. Közben minél inkább összetart a keleti szövetség, annál inkább fáj Amerika feje, a Fidesz vezette Magyarországnak pedig minden jó, ami ellenségességet sugároz a neoliberalizmus, a woke-ság és a katonai önérdek központja felé.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC elnöke a VIP-résztvevőknek rendezett audienciát, és az ezen mondott két órás beszéde tele volt zavaros Amerika-ellenes  fejtegetésekkel, bár jelentős részben arról szólt, hogy mennyire veszélyes a gyerekekre az LMBTQ-ideológia. Elmondta, hogy Magyarországon minden ilyesmivel foglalkozó könyvet be kell fóliázni, bár ezeknek a száma várhatóan nem lesz nagy, miután az MCC megvette a legnagyobb magyar könyvkiadót. A szerző azonban egy barátját idézte, aki szerint a gyermekei nem is tudnák, mi az a transzgender, ha nem lenne a kormány propagandája.

Zoe Strimpel szerint hamis az az elképzelés, hogy az MCC fesztivál az eszmék újabb ünnepe. Ott voltak Orbán nyílt szolgálói, de minden más megjelent Orbán céljait szolgálta, amint arra Faludy is felhívta a szerző figyelmét, akár a Fidesz-retorika szélsőségesebb implikációjának kifejezett támogatásával, akár azzal, hogy tisztára mossák, így igyekezve legitimálni azokat, és úgy tenni, mintha ez valóban vita tárgya lenne. 

A magyar vitákban két baloldali ellenzéki is részt vett, de az angol nyelvűekben még „A randevúzás jövője” című panelben is voltak szónoklatok a szexuális forradalom és a fogamzásgátló tabletta ellen.

Az MCC fesztivál a transzatlanti puha hatalom és a propagandában jelentkező ravaszság hatalmas hálózatát képviseli – állapította meg a szerző. Az emberek szeretik az ingyen magyarországi utazásokat: a titokzatos korábbi hatalom romantikája erős. A családi értékek, valamint a woke, az EU és Amerika gonoszságának egységes frontja mögött a fesztivál rávilágított az ellenmondásokra, és az új radikális konzervativizmus sötét lényegére – írta a szerző.