16 milliós óvadék fejében háziőrizetbe kerül a letartóztatásból Ilaria Salis olasz antifa

HírKlikk 2024. május 15. 19:25 2024. máj. 15. 19:25

15 hónapos letartóztatás után szerdán véglegesen úgy döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy háziőrizetbe kerülhet Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali antifa aktivista, ugyanis a bíróság elfogadta az őt védő Magyar György ügyvéd fellebbezésének indokait. A bíróság elfogadta a védő által felajánlott 16 millió forintos óvadékot, amelynek letétele pillanatában szabadulhat a vádlott olasz tanárnő.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a 40 éves Ilaria Salis olasz antifa aktivista hölgyet a magyar bíróság eljárásakor többször is vezetőszáron kísérték a tárgyalóterembe. „Még az olasz miniszter Georgia Meloni is felhívta Orbán Viktort, hogy ezt a bánásmódot számon kérje” – emlékeztetett Magyar György, Ilaria Salis ügyvédje.

Nemrég derült ki, hogy Ilaria Salist az európai parlamenti választásokon listavezető jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség (AVS) nevű olasz politikai formáció, majd a Hatalmat a népnek! (PaP) biztosította együttműködéséről a súlyos vádakkal illetett Salist. 

Ha a jelölő szervezet átlépi az olaszországi 4 százalékos határt, akkor EP képviselő lesz. Ez azt jelenti, hogy fel is kell majd függeszteni az ellene zajló pert. Most pedig a börtönt azzal, hogy háziőrizetbe kerül. Ehhez 16 millió forint, azaz 40 ezer euró óvadékot ajánlottunk fel, amit a másodfokú bíróság elfogadott. De nem az összeg nagysága a fontos, hanem az, hogy ez egy biztosíték arra, hogy Salis nem szökik meg – magyarázta az ügyvéd. Hozzátette, az óvadék összegét az ő szimpatizánsai gyűjtötték össze.  

Az antifasiszta nézeteket valló olasz tanárnő életveszélyt okozó testi sértés bűnszervezetben elkövetett kísérletével vádolják. Az ügyészség szerint 2023. februárjában külföldi szélsőbaloldali aktivisták jöttek Magyarországra azért, hogy gyors, de akár súlyos sérüléseket okozó támadásokat hajtsanak végre szélsőjobboldalinak gondolt személyek ellen. Két német állampolgár is a bíróság előtt áll az ügyben, akik közül az egyik beismerő vallomást tett, és 3,5 év fegyházra ítélték. 

Ilaria Salis ártatlannak vallotta magát, nem tett még érdemi vallomást, mert a magyar hatóságok a mai napig nem biztosították számára a védekezéshez való jogot. Ugyanis olasz nyelven nem bocsátották rendelkezésére a teljes nyomozati anyagot. Május 24-én lesz a következő tárgyalás, ahol várhatóan egy sértettet és tanúkat akarnak meghallgatni és ahol kiderülhet, hogy védencem nem is volt jelen annál az eseménynél – fejtetti ki Magyar György. 

A vádlott nem egy terrorista, miközben Magyarországon úgy tekintenek rá. Biztosra vehető, hogy nem akar megszökni, vállalja a nézeteit. A most elrendelt bűnügyi felügyelet (háziőrizet) teljességgel elégséges ahhoz, hogy mindenkor a hatóság rendelkezésére álljon – tette hozzá a védő, Magyar György.