Budapesti börtönbotrány – Olaszország elnéző

Nagy Mariann 2024. február 12. 07:45 2024. feb. 12. 07:45

Éppen egy éve történt. Olasz szélsőbaloldali aktivisták neonácinak vélt járókelőket bántalmaztak Budapesten. Ez a Várból történt kitörés évfordulóján, azon a napon történt, amelyet a hazai szélsőjobb és külföldi támogatói a „Becsület napjaként” szoktak megünnepelni. Az egyik vádlott egy nő, Ilaria Salis, akit azóta sanyarú körülmények között tartanak börtönben és kezén-lábán vasbilinccsel vezettek a magyar bíróság elé. Az üggyel nemcsak az olasz kormány, hanem az Európai Parlament is foglalkozott, de a vádlott legfeljebb reménykedhet, hogy miután sok éves börtönbüntetésre ítélték, azt majd hazájában töltheti le.

Salis ellen bűnszervezetben társtettesként, bűnsegédként elkövetett, három rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt emeltek vádat. Az asszony 18 társával azért érkezett Budapestre, hogy fellépjenek az ott évente, régi – és neonáci – lobogókkal, jelvényekkel tüntető magyar és külföldi barna- és zöldingesek ellen. Az eddig ismertek szerint az olasz nő valóban elkövethette a felrótt bűncselekményeket, azt nem is tagadta. Feltehető, hogy – miután a sértetteket azok megjelenése, ruházata alapján választották ki – áldozataik (vagy egyesek közülük) ártatlan járókelők voltak. 

A többi – elvileg – a bíróság dolga lenne, de lévén a helyszín Magyarország, az ügyből nemzetközi botrány, újabb uniós vita keletkezett. Giorgia Meloni, az Orbánnal kitűnő viszonyt ápoló olasz kormányfő telefonált magyar barátjának, Szijjártó Péter külügyminisztert pedig olasz kollégája, Antonio Tajani hívta fel, miután az olasz sajtó címlapon tálalta, hogyan kezelnek Budapesten egy vizsgálati fogságban lévő gyanúsítottat. 

A két uniós ország által is elfogadott jogi keretek között az ilyen személy emberi méltóságát is tiszteletben kell tartani. Ez nyilván nem valósul meg, ha egy, foglalkozására nézve tanárnőt, talpig vasban, vezetőszíjon hoznak-visznek és sokadmagával olyan cellában ül, ahol élősdiek szaladgálnak. Az olasz sajtó, az ország egyes EP-képviselői arra figyelmeztettek: Orbán Magyarországa, amely tartja a kezét az uniós pénzekért, ismét, ebben is megmutatta, milyen rendszert működtet.

Ezután rendeztek vitát az ügyről az Európai Parlamentben. Jóllehet a Fidesz képviselői (pusztán ügyrendi okból) nem kaphattak szót, ismert nyelvezetű vezérszónokuk, Deutsch Tamás mondta el véleményét a vélhetően Rogán propagandaminisztériumától kapott sillabusz alapján: természetesen ebben az ügyben is a „dollárbaloldal” által a médiában, a vádlott „szemenszedett hazugságai alapján” kreált, Magyarországot lejáratni kívánó akcióról van szó.  

Erről beszélt az ülésen Meloni pártjának képviselője is, mondván: „csak az olasz baloldal talált újabb eszközt Magyarország támadására”. Deutschtól a fentiek mellett azt is hallhattuk, miszerint lehet, hogy Magyarországon sok elítélt van rács mögött és a börtönök zsúfoltak – de éppen ezért nem az a helyzet, mint Nyugat-Európában. „Magyarországon nincsenek a bűnözők az utcákon. Helyes, ha a bűnelkövető börtönben van, és nem az utcán, mert láthatóan Nyugat-Európa már ebbe az irányba halad." 

Ezt követően Tajani külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügyi miniszter közös közleményt adott ki arról, hogy kormányuk tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak be a letartóztatásban lévő antifa-aktivista elleni eljárásba. Nem kezdeményezik azt sem, hogy (amint a vádlott apja kérte) a nőt házi őrizetbe helyezzék. 

Az állásfoglalás bizonyosan nem az immár jövendő parlamenti szövetségesnek tekintett Orbánnak tett gesztus. Azt jelzi, hogy valószínűnek tartják állampolgáruk felelősségét. S főként, hogy Olaszország esetében működő jogállamról van szó. Így nem tehetnek mást, mint hogy megvárják a magyar bíróság ítéletét azzal, hogy Salis azután olasz börtönbe kerüljön. Meddig marad majd ott, nyitott kérdés.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom