Lesz pedagógussztrájk hétfőn reggel 8 és 10 óra között

Millei Ilona 2022. január 28. 19:03 2022. jan. 28. 19:03

A PDSZ és a PSZ mindenképp megtartja hétfőn reggel 8 és 10 óra között a figyelmeztető sztrájkot. Azt is közölték, a még elégséges szolgáltatás előírásait teljesítik. 

„Győztünk, a bíróság nekünk adott igazat, a kormány ellenkeresetét elutasította!” – tudatta a közvéleménnyel a Pedagógusok Szakszervezete. 

Később kiderült, a bíróság első fokon adott igazat a még elégséges szolgáltatással kapcsolatban a január 31-ére sztrájkot szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének.

A PDSZ honlapján ezzel kapcsolatban a következőket lehet olvasni: „BREAKING NEWS! GYŐZTÜNK! A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot!”

A PSZ honlapján sokáig a sztrájkkövetelésekről vetített dia vitte a prímet, Totyik Tamástól a PSZ alelnökétől megtudtuk, az érdekvédelmi szervezet alaposan meghányta-vetette a teendőket. Totyik Tamás elmondta, a sztrájkot minden körülmények között megtartják, akár fellebbez a kormány az első fokú döntés ellen, akár nem.

Arra kérik a szülőket, hogy január 31-én 8-10 óra között, ha megtehetik, tartsák otthon a gyereküket. Amennyiben a gyermeket bármilyen hátrány éri, amiért a szülő nem vitte be az iskolába, a Pedagógusok Szakszervezete jogi képviseletet biztosít számukra. A szülőket ugyanis megfenyegették, amennyiben január 31-én nem viszik be az első két órára a gyereküket, úgy azt az időt igazolatlan órának fogják tekinteni. Ezt a szülőkkel szembeni eljárást, a fenyegetést a PSZ a legtisztességtelenebb eljárásnak tekinti. Egyébként, ha a kormány részéről bármilyen joghátrány éri a sztrájkban résztvevő pedagógusokat, a szakszervezet mindenkinek ellátja a jogi képviseletét, akkor is, ha nem tagja a PSZ-nek.

Ami tény, végül is a PDSZ és a PSZ közös közleményt adott ki a sztrájkkal kapcsolatban, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

„Végre – 2022. január 28-án 14 óra 47 perckor – megérkezett a bírósági döntés, lesz sztrájk hétfőn reggel 8 és 10 óra között.  A bíróság első fokon meghozott döntése szerint (még elégséges szolgáltatásként gyermekfelügyelettel) jogszerű a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága által szervezett figyelmeztető sztrájk 2022. január 31-én, reggel 8 és 10 óra között. A sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor már az első fokon meghozott döntés alapján megtartja a sztrájkot, ráadásul az utolsó pillanatig kivárt. Ezzel a kormány nemcsak a sztrájkban részt venni kívánó munkavállalókat hozta nehéz helyzetbe, hanem azokat a szülőket is, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a hétfői napon az oktatási intézményekben lesz-e tanítás. Szándékunktól a kormány részéről érkező folyamatos fenyegetés sem tántorít el, hiszen folyamatosan nő a sztrájkhoz csatlakozók száma!

Kérünk minden pedagógust, oktatásban dolgozót, aki fontosnak tartja a gyermekek, a diákok jövőjét, csatlakozzon a figyelmeztető sztrájkhoz, mert erre még az utolsó pillanatban is van lehetőség! Itt az idő, hogy mindenki álljon ki gyermekeink jövője érdekében és saját magáért!

Köszönettel tartozunk a társadalomnak, főként a szülőknek azért a mérhetetlen szimpátiáért, amellyel támogatják az oktatásban dolgozók ügyét!

Kérjük a sztrájkolókat, vegyék fel a kockás inget! A figyelmeztető sztrájk ideje alatt készítsenek fotót, csoportképet!”

A fotókat, videókat a sztrájk eseménybe kell feltölteni bejegyzésként, #elegvolt használatával, vagy posztolni is lehet nyilvánossá téve (kis földgömb legyen beállítva a posztolás dátuma mellett) az #elegvolt használatával.

Az előzményhez még hozzátartozik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az Origón keresztül arról próbálta győzködni az olvasókat, hogy a sztrájk törvénytelen. Még azzal is meggyanúsította a szakszervezeteket, hogy „a hétfőre tervezett sztrájk amellett, hogy jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része.” Úgy fogalmaztak, „a baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatják a szakszervezeteket. Politikai akciókra és politikai szimbólumok viselésére buzdítják őket. Teszi ezt az a baloldal, amely kormányzása alatt több ezer pedagógust tett utcára, befagyasztotta a bérüket és még el is vett tőlük egy havi bért.”