Levegőnek nézték Orbánt Washingtonban...

Föld S. Péter 2019. május 14. 10:39 2019. máj. 14. 10:39

...de erről a kormánypárti sajtó nem tartotta fontosnak tájékoztatni az olvasókat.

Amúgy nem Donald Trump elnök vette semmibe a magyar miniszterelnököt, hanem a sajtótájékoztatón megjelent újságírók. Úgy kezelték Orbán Viktort, mintha ott sem lenne. Csak az amerikai elnöktől kérdeztek, őt is szinte kizárólag a Kínával kapcsolatos fejleményekről. Trump elnök igyekezett, ha nem is jó, de legalább udvarias házigazdának mutatkozni, s miután érezte, mennyire kínos, hogy Orbán úgyszólván biodíszletként áll mellette, kérte az újságírókat, hogy kérdezzenek Orbántól is. De ők nem kérdeztek semmit Magyarország miniszterelnökétől.

A magyarországi lakájmédia olvasója természetesen mindebből semmit sem észlelt. Számára a találkozó tényét diadalként tálalták. Szinte mindenütt azt emelték ki, hogy a találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott. Hogy eredetileg hány percet terveztek, arról sehol nem történt említés.

Az alábbiakban az Orbán amerikai útjától megittasult kormánypárti médiából csemegézünk.

MTI: A magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik

„Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson. Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele. A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi - hangoztatta…A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.”

Origo: Óriási siker Orbán Viktor és Donald Trump csúcstalálkozója

„A találkozó óriási sikert aratott a közösségi oldalakon, mivel a csúcsról készült összefoglaló képeket közel 5000-en osztották meg a nagyobbik kormánypárt Facebook-oldaláról az éjszakai órákban, míg Orbán Viktor Facebook-oldalán is közel 1500 megosztás keletkezett pár óra alatt…A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott.”

Ripost: Meg­erő­sí­tet­tük a szö­vet­ségi kap­cso­la­to­kat az Egye­sült Ál­la­mok­kal

Az Origo sem felejtette el megemlíteni, hogy a találkozó „a tervezettnél jóval hosszabb ideig”, mintegy 40 percig tartott.  „Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért - mondta Orbán Viktor. Ezt utána Donald Trump meg is köszönte a magyar miniszterelnöknek.”

PestiSrácok: Trump szerint Európának azért vannak problémái, mert nem azt teszi, amit Orbán

„Orbán Viktor kemény ember, de nagyon tisztelt politikus és jót tett a magyarokkal, Európának pedig azért vannak problémái, mert nem azt teszi, mint Orbán – jelentette ki Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke az Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő kérdésre elárulta, Magyarországon a magyar emberek felhatalmazásából, a magyar emberek érdekében dolgozunk, ez az alapvetése a magyar kormányzatnak.